Dromen waarmaken
Ervaren vitaliteit coach & veerkracht trainer voor professionals, Jacqueline te Brake

Jacqueline te Brake

20 maart 2020 in Beter leven

15 minuten leestijd

Dromen waarmaken:
10 Redenen waarom 95% dat niet lukt

Wat is jouw droom?
En waarom is het zo lastig om die te realiseren?
Wat houdt je tegen?
Wat zijn de grootste valkuilen die jij tegenkomt, waardoor jouw droom niet dichterbij komt?
Lees hier 10 redenen die jou tegenhouden jouw dromen waar te maken.

Weet je, alles begint met een droom. De bijzondere dingen die wij doen en maken ontstaan allemaal vanuit een droom. De stoel waarop je zit, het scherm waarop je dit leest, het bedrijf waar je werkt, het huis waarin je woont, de auto of fiets waarmee jij je verplaatst. Allemaal ooit een droom geweest van iemand.

Een droom is magisch. Het is een verzameling van gedachten, die er naar snakt om omgezet te worden in realiteit. Een innerlijke drang naar veranderen, naar realiseren, naar uiteindelijk het ervaren in je eigen leven.

Waar droom jij van?
Werk waar jij je passie in kunt stoppen? Financiële vrijheid? Meer tijd voor familie en vrienden? Balans in werk en vrije tijd? Leuke collega’s? Een voldaan en vitaal leven? Meer van de wereld zien?

dromen vrouwelijke professionals

Elke droom wordt een doel als je er een deadline aan koppelt. 
Dan komen dromen binnen handbereik te liggen.
Maar zo simpel is het niet, hé?

Neem nu eens één specifiek doel voor ogen.
Heb je die?
Mooi!

Lees dan onderstaande 10 redenen en achterhaal welke er voor jou geldt of gelden.
Zo ontdek je waarom jij wellicht ook nog bij die 95% groep hoort.
De groep voor  wie het niet lukt om haar doelen en dromen waar te maken. Je begrijpt beter waarom je nog geen aansluiting vindt bij de 5% groep. De groep die meer dan gemiddeld haar dromen en doelen wel bereikt. Die een voldaan en tevreden leven leiden.

Dit zijn de 10 redenen:

Inhoud

Excuses verzinnen

Excuses verzinnen doen we allemaal!
Dat is veel makkelijker dan redenen te bedenken waarom we iets wel zouden moeten doen. Excuses zoals niet genoeg tijd hebben, morgen past het beter in de agenda, ik werd gevraagd voor wat anders of ik weet niet hoe ik dat aan moet pakken. Herkenbaar?

Wanneer maak je excuses?
Dat kan zijn omdat je bang of onzeker bent dat het verkeerd zal gaan. Het zijn vaak de mensen met een vaste of statistische mindset die bang zijn om nieuwe dingen op te pakken, die nodig zijn voor veranderingen. 

Uit de mindset-theorie van professor Carol Dweck blijkt dat deze mensen daarom ook geen succes hebben. Terwijl mensen met een groei mindset juist wel succes hebben. 

Mensen met een vaste mindset zijn ervan overtuigd dat ze volledig gevormde persoonlijke eigenschappen hebben. Met andere woorden: ze hebben een vast pakketje met genen meegekregen, waarin een bepaalde set aan kwaliteiten en intelligentie is opgenomen. En daar hebben zij het mee te doen. Dus je hebt het of je hebt het niet. Je bent er van nature goed in of niet. En daardoor hebben ze het idee dat ze geen controle hebben over wat zij bij henzelf kunnen ontwikkelen. 

Consequentie is dat mensen met een vaste mindset minder bereiken en niet al hun potentieel tot wasdom laten komen.
Als je meer wilt weten, bekijk dan de TEDtalk van Carol Dweck ‘not yet’. Ze bespreekt daar de twee mindsets die er zijn en hoe je een groeimindset kunt ontwikkelen. Als je geïnteresseerd bent kun je die hier bekijken.

Angst groter maken

Faalangst heeft al heel wat dromen in de kiem gesmoord, voordat ze de kans kregen om opgestart te worden. We zijn er zo aan gewend om meer aandacht te geven aan dingen die fout gaan en niet werken, dat wij onszelf ervan weerhouden om de uitdaging van het behalen van een doel aan te gaan.

Als je denkt dat het niet gaat lukken, dan gaat het ook niet lukken.
Angst ondermijnt ons zelfvertrouwen.
Het laat ons bedenken waarom we iets niet kunnen.

Iets nieuws realiseren betekent vaak dat je iets anders hebt te doen wat je nog niet kent.
Anders had je het al gerealiseerd, toch?
Dus stel dat je gewicht wilt verliezen, dan heb jij te leren hoe jij jouw eetpatroon hebt aan te passen.
Als je wilt leren beleggen, heb je te leren welke belegging strategieën er zijn.
Als je een website wilt lanceren, heb jij je te verdiepen in wat daar voor nodig is.
Als je jouw dromen wilt waarmaken, heb jij je te verdiepen in wat je tegenhoudt en daar aan te werken. 😉

Weet je, iedereen heeft angst. Iedereen!
Elke keer als je iets nieuws doet, is er angst.
Dit is cruciaal om te weten. Angst voor het onbekende zal nooit verdwijnen. 

Angst groter maken

Doe wat nieuws en grote kans dat je zenuwen door de keel gieren. Iedereen heeft dat. Dat is normaal. Zo zijn onze hersenen geprogrammeerd. Marci Shimoff beschrijft op een leuke manier in dat we afstammen van de “Nervous Nellies” en “Fearful Franks”. Door te letten op de omgeving konden we op tijd bedreigingen signaleren en zo overleven. 

Dat hebben we in onze tijd veel minder nodig, maar ons brein gebruikt nog wel dit signaleringssysteem. Dus…. wat je wel wilt, is een andere houding ontwikkelen tegenover angst: niet durven, toch doen. Zolang jij je dromen wilt verwezenlijken, zul je nieuwe dingen hebben te doen. Nieuwe dingen waar je bang voor bent. 

Het doen waar je bang voor bent, komt vóór het betere denken over jezelf.
Actie is hier de sleutel tot succes.
Zo is het ook met het aangaan van iets nieuws.
Neem een eerste kleine stap en maak deze zo klein dat je altijd wint!
Krijg je ook nog meer zelfvertrouwen van.

Zonder doelen of de verkeerde doelen

We jagen soms doelen na, die niet van ons zijn maar van anderen zoals onze ouders of onze  leeftijdsgenoten. Wanneer je doelen formuleert voor de verkeerde redenen en daar achteraan gaat, dan ben je niet 100% gedreven of toegewijd aan dat doel. Het leeft niet echt in jou. Je verdoet uiteindelijk veel tijd, energie en misschien wel geld dat je had kunnen besteden aan een doel wat jou wel raakt.

Stel je hebt 10 miljoen op de bank staan en je hebt alle tijd van de wereld, wat zou je dan doen, hebben of wie zou je dan zijn? Komt dat overeen met jouw doel? Zo ja, fantastisch.

Zo nee, dan is het tijd voor wat anders, want doelen geven jouw leven richting. Stel je eens een vliegtuig voor die de startbaan verlaat. Voordat de piloten opstijgen, stellen ze de coördinaten in van de gewenste bestemming. Terwijl ze vliegen moet het vliegtuig continue in de gaten gehouden worden om zo op koers te blijven.

Door allerlei weersomstandigheden dwaalt het vliegtuig af van haar geplande koers en moet het telkens door de piloot terug op koers worden gebracht. Die koers is de gewenste bestemming, het einddoel. Het is dus van belang om continue gericht te zijn op de eindbestemming, net zolang totdat je er bent

Op het moment dat jij een duidelijk beeld hebt van hoe jij wilt dat jouw leven eruit ziet, zeg jouw droomleven, is het aan jou evenals de piloot om op koers te blijven, ongeacht de omstandigheden. Ook jij hebt telkens de eindbestemming voor ogen te houden en jezelf indien nodig weer op koers te brengen.

Zonder doelen heb je geen bestemming en kun je ook niet op de bestemming aankomen. Je weet namelijk niet waar je heen gaat, toch?

Het hebben van doelen houdt ons scherp en geeft focus en richting in ons leven. Het zorgt er voor dat we meer het leven van onze dromen leiden in plaats van dat wij meedrijven op de omstandigheden die zich aandienen. De doelen werken als een Tom Tom in ons leven. We toetsen de bestemming in en gaan op weg. Soms krijgen we te maken met wegopbrekingen of omleidingen waardoor we onze route moeten bijstellen. Feit is, dat wij nog steeds weten waar we heen willen en een andere route kiezen met als doel…. dezelfde eindbestemming. Dus we houden vast aan WAT we willen. De weg er naartoe, HOE wij daar komen, is flexibel.

Niet de juiste prioriteiten

Hoe vaak per een uur ben jij afgeleid? Met alle nieuwe technologie is er veel mogelijk geworden in ons leven, maar is er ook veel afleiding gekomen. Appjes die naar je fluiten, emails die piepen, sociale media die buzzen, mobiels die rinkelen.

In plaats van je doel te realiseren, zit je misschien wel meer op sociale media dan je lief is. Het is verbazingwekkend hoe we erin slagen om tijd te vinden voor dingen die niet echt waarde toevoegen aan ons leven, maar geen tijd vinden om ons doel na te streven.

Stel je voor dat je een ladder tegen een muur hebt gezet.Je beklimt de ladder zo snel mogelijk om bovenop die muur te komen. Fantastisch! Je bent door je harde werken bovenop de …. verkeerde muur gekomen. Het punt is dat de meeste mensen zo druk zijn om de muur te beklimmen, dat ze niet de tijd nemen om te kijken of ze met de juiste dingen bezig zijn.

prioriteiten stellen

Stel de juiste prioriteiten. Als iets belangrijk genoeg voor je is, zul je er tijd voor maken en dan wordt het vanzelf een priori-tijd.

Zo’n 5% van de volwassenen hebben hun doelen duidelijk opgeschreven. Daardoor realiseren zij volgens Brian Tracy 5 tot 10x meer in hun leven dan andere volwassenen die eenzelfde of zelfs hogere opleiding hebben genoten.

Teveel willen

Er zijn zoveel leuke dingen in het leven. Keuzes daarin maken is niet makkelijk.

De maatschappij waarin jij en ik op dit moment leven kent een hoog tempo waarin keuzes maken aan de orde van de dag is. Als je kijkt naar het aanbod waaruit je kunt kiezen, dan is die de afgelopen 10 jaar extreem gegroeid. Deze overvloed is misschien geruisloos ons leven binnen geslopen, maar wordt zichtbaar door onze eigen onrust en stress over de vele keuzemogelijkheden.

Die keuzestress die wij ervaren, bestaat eigenlijk uit 2 soorten angsten:
de angst om iets te missen (FOMO = Fear Of Missing Out) en een
teveel aan mogelijkheden waaruit wij kunnen kiezen (FOBO = Fear Of Better Options)

FOMO voelt als dat je een keer ervoor gekozen hebt om op de bank met een wijntje te netflixen en je scrolt op de sociale media waar elke split second van die leuke, geweldige, gezellige, altijd lol hebbende foto’s en berichten op langskomen. Het fijne knusse bank gevoel is zomaar ineens omgeslagen in een gevoel van spijt en angst van iets te missen.

En dan hebben wij het nog niet eens gehad over FOBO, dat ook met keuzestress te maken heeft. Je hebt last van de Fear Of Better Options als je dwangmatig blijft zoeken naar de beste optie, zoals de leukste film, het lekkerste gerecht, de beste verzekering, het beste abonnement, het mooiste huis en de leukste partner. Je blijft zoeken, want stel je voor dat er ergens een nóg betere verzekering, een nóg mooier huis of een nóg lievere partner moet zijn.

Het is eigenlijk een creatie van rupsje nooitgenoeg; het is nooit goed genoeg, nooit tevreden en altijd op zoek naar meer, beter en mooier. Wat overblijft is een tijd slurpende activiteit die een permanent ontevreden gevoel geeft. En als je dan al iets hebt gekozen, dan blijf je nog kijken of er nog iets beters is waardoor spijt over je huidige keuze snel op de loer ligt.

Wat kan je eraan doen? JOMO

Barry Schwartz, een Amerikaanse psycholoog, heeft het boek geschreven ‘de paradox van keuzes’. Het blijkt dat veel mensen juist onrustig en ongelukkig worden van een teveel aan keuzes. Sommige mensen kunnen er zelfs zo slecht tegen dat ze bij een teveel aan mogelijkheden compleet blokkeren.

Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je in de keuzejungle het juiste pad kiest? Dat je uit de stortvloed van informatie het juiste weet te filteren én achteraf geen spijt hebt van je keuze?

Met behulp van JOMO! JOMO staat voor Joy Of Missing Out. Het is voor mensen met keuzestress een aanrader. Bij JOMO kies je er bewust voor om af en toe wat minder connected te zijn, niet perse alles te willen weten, zien of horen wat anderen aan het doen zijn, niet altijd het beste van het beste te hoeven hebben en te kiezen voor wat je zelf op dat moment belangrijk vindt. Niet afgeleid door wie of wat dan ook.

Besef dat je net als ieder ander, maar 24 uur in een dag hebt. Je kunt dus niet alles doen. Het is belangrijk om te ontdekken waar je echt goed in bent, waar je passie ligt en wat je drijft. Richt je daarop. Dat waar jij goed in bent en wat jouw energie en vleugels geeft.

Geen plan

Een bekende uitspraak is ‘When we fail to plan, we plan to fail”.
Zonder plan is een doel gedoemd te mislukken.
Zie het plan als een GPS systeem. Een soort van TOM TOM, dat je helpt om van punt A naar B te komen. Net zoals het voorbeeld met het vliegtuig. Een plan geeft sturing en richting.

gewoonten, begin klein

Als je niet weet waar je naartoe wilt zeilen, is elke wind goed.
Een plan zorgt er voor dat je aandacht blijft geven aan de juiste prioriteiten. Jouw dromen en verlangens waarmaken.

En by the way, doe dat met hele kleine stapjes.
Kleine stapjes, zodat de kans dat je slaagt of wint, een stuk groter is geworden.

Hoe eet je een olifant?
Precies hap voor hap.
Hoe verplaats je een berg?
Steen voor steen.

Niet toegewijd genoeg

Misschien herken je dit wel. Je hebt je voorgenomen om vanaf maandag geen koekjes, taart en andere zoetigheden op je werk te consumeren. Maar dan komt je collega met taart binnen. Het is zijn verjaardag. Je durft geen nee te zeggen, bang om de ander te beledigen.

Er zullen altijd verleidingen op ons pad komen, de vraag is of je toegewijd bent aan jouw besluit om jouw doel te realiseren. Als je niet toegewijd bent, dan zul je eerder met excuses en redenen komen om ‘alleen’ vandaag je doel even niet na te komen. 

Uitstel is in de meeste gevallen afstel. Houd daarom nieuwe gewoonten simpel. Haak je minder snel af. Zorg dat je kleine stapjes neemt. Wat zeiden we hiervoor al over het eten van een olifant? Dat doe je hap voor hap. Hoe verplaats je een berg? Steen voor steen.

Als je meteen hele grote taken of projecten op je neemt, dan kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Je krijgt je brein er gewoon niet om heen. En … dat klopt. Als het brein merkt dat er teveel gaat veranderen, gaat die in overlevingstand. Je bevriest, vecht of vlucht. Dat is ook één van de 5 redenen waarom jij je voornemens niet realiseert.  

Je komt niet in actie. Daardoor voel jij je slecht. Weer niet je eigen (of misschien wel andersmans) afspraken nagekomen. Wat je beter kunt doen is één hele kleine activiteit oppakken. Je voelt je dan weer een stukje beter. En je merkt dat je op gang bent gekomen. 

Kleine stapjes, kleine overwinningen op jouw toewijding.

Geen duidelijke deadline

Een deadline dwingt je om meer gefocust en gedisciplineerd te zijn en creëert een gevoel van urgentie.

Wanneer dingen een open einde hebben en een tijdsbestek missen, is de kans groot dat de activiteiten op een laag pitje worden gezet. Er is genoeg tijd om het een andere keer op te pakken. Het leidt vaak tot uitstelgedrag en de kans is groot dat het helemaal niet meer wordt uitgevoerd.

Negatieve mensen om je heen

Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waarmee jij de meeste tijd doorbrengt.

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat bevestigt dat de mensen om ons heen mede bepalen hoe we denken, doen en uiteindelijk hoe succesvol we worden.

Je wilt ergens graag bij horen, hé?
Wellicht is dit niet het leukste om te horen, maar wel iets om over na te denken.
Hier nog een paar tips als je wel negatieve mensen in je omgeving hebt.
Sluit je aan bij een groep positieve mensen, die hun leven naar een hoger niveau willen tillen. Die hun dromen waar willen maken en aan hun life style gewoonten werken.

Negatieve mensen

Teveel televisie of netflix kijken

Niet alles op de televisie is slecht. Alleen als je aan het kijken bent, dan ben je waarschijnlijk niet bezig om een stap dichter bij jouw doel te komen. Het probleem met televisie/netflix is dat het je in de greep houdt door het zo boeiend te maken.
Voor je weet is de avond alweer voorbij en is jouw doel helemaal niet in het zicht van je geweest.
Klopt?

Misschien had deze reden voor het waarmaken van je dromen wel als eerste genoemd moeten worden. Het vermijden van afleiding. De buitenwereld overspoelt ons ermee. Jouw job is ervoor te zorgen dat je in de richting blijft gaan van je verlangen. Dat je gedisciplineerd blijft doen wat nodig is om jouw droom te bereiken. Dat betekent minimaliseren en weghalen van allerlei afleidingen.

Waar te beginnen?
Begin met het verminderen van het aantal uren die je aan televisie kijken besteed.
Heb je enig idee hoeveel tijd er gemiddeld voor de televisie wordt doorgebracht?

Gemiddeld zo’n 3 uur per dag. Allemaal afleiding. Als je dat aantal uren per dag vermenigvuldigt met de gemiddelde leeftijd die een volwassen persoon bereikt, dan zitten wij gemiddeld zo’n 10 jaar van ons leven 24/7 voor de televisie. Dat had je waarschijnlijk niet verwacht hé?
We zijn een decennium van ons leven kwijt, die wij anders hadden kunnen besteden, namelijk aan:
– Bezoeken van nieuwe plaatsen
– Boeken lezen
– Talen leren
– Talenten en vaardigheden vergroten
–  Ontmoetingen met nieuwe vrienden
– Meer tijd met onze familie en vrienden
– En nog veel meer…!
Allemaal vanwege de afleiding van de televisie.

Misschien is de televisie niet jouw afleiding. Misschien is het jouw computer, iPad of mobiel.
Het is natuurlijk een beetje gevaarlijk dat ik dat zeg, want misschien is DIT wel jouw afleiding van de dag ;).

Kies ervoor om de juiste dingen te consumeren. Die dingen die jou ondersteunen op weg naar droom, jouw verlangen, jouw succes.
Als je dat doet, dan krijg je een decennium terug van je leven!

Hoe nu verder?

Oké, dit waren de 10 redenen waarom de meeste mensen hun droomleven niet leiden.
Welke redenen zorgen ervoor dat jij jouw doelen niet realiseert en daarmee niet dichter bij jouw droom komt?
Dat zijn jouw grootste valkuilen. Grote kans dat die ook gelden voor de andere doelen die jij wilt bereiken.
Ontdek hoe je jouw doelen weer de ruimte geeft en jouw dromen kunt waarmaken.

Misschien vind je het prettig om even met iemand te sparren over de obstakels die jij bent tegengekomen. Iemand die je helpt om je doelen op een rij te krijgen, te zien waar je grootste uitdaging ligt en een eerste stap te maken. Als dat zo is, vraag dan hier een gratis groeigesprek aan.

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten