falen en groeien mindset
Ervaren vitaliteit coach & veerkracht trainer voor professionals, Jacqueline te Brake

Jacqueline te Brake

24 juni 2020 in Beter denken

3 minuten leestijd

Welke mindset helpt je falen én groeien?

Heb je iemand wel eens horen zeggen: ‘Ik ben helemaal niet creatief, joh!’ of ‘Ik kan helemaal niet presenteren’ of ‘Ik ben niet muzikaal’ of ‘Dansen is niks voor mij.’
Was je dat zelf of was dat iemand anders?

Soms klopt het. Maar in de meeste gevallen hebben mensen zichzelf iets aangepraat. Heb ik ook gedaan.
Vroeger zong ik in een kinderkoor. Ik vond dat super leuk, maar had wel één grote uitdaging. Ik kon niet zo goed toon houden. Ik stond tussen de alten en sopranen in en zong afwisselend met beide partijen mee.
Dat switchen was best lastig. 

Helaas werd dat uitgelegd als dat ik vals zong en …. dat ben ik gaan geloven. Het heeft vrij lang geduurd voordat ik deze gedachte los kon laten. Het blijkt namelijk dat ik best goed kan zingen. Op verjaardagen ben ik nu meestal de eerste die inzet en uit volle borst ‘lang zal die leven’ zingt. Merkwaardig toch, dat je jezelf kunt beperken in het ontwikkelen van je eigen talenten.

Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde. Soms heb je juist het gevoel dat je ergens heel goed in bent en ontwikkel je daar enorm in. Ik had vroeger dan wel het idee dat ik vals zong, maar ik vond mijzelf wel goed in schrijven. Ik kreeg op de middelbare school de Pater Spaay prijs voor het beste opstel over magisch realisme. Dat was het
hoogst haalbare in die tijd. En dat heeft mij gestimuleerd in het blijven schrijven en er steeds beter in te worden.

Twee manieren van denken

Uit de mindset-theorie van professor Carol Dweck blijkt dat een overtuiging die mensen over iets hebben, de reden is dat sommige mensen succes hebben en anderen niet. Als het gaat om het leren van nieuwe dingen dan zijn er volgens Dweck twee belangrijke mindsets of manieren van denken die ervoor zorgen dat wel of niet succes hebt: de vaste mindset en de groei mindset.

Mensen met een vaste mindset zijn ervan overtuigd dat ze volledig gevormde persoonlijke eigenschappen hebben. Met andere woorden: ze hebben een vast pakketje met genen meegekregen, waarin een bepaalde set aan kwaliteiten en intelligentie is opgenomen. En daar hebben zij het mee te doen. Dus je hebt het of je hebt het niet. Je bent er van nature goed in of niet. 

En door die vaste mindset hebben ze het idee dat ze geen controle hebben over wat zij bij henzelf kunnen ontwikkelen. Je kunt je voorstellen dat iemand met een vaste mindset zich niet graag kwetsbaar opstelt. Dat wordt gezien als zwakte. De grootste angst is namelijk om dom over te komen, te falen of zich afgewezen te voelen. Een vaste mindset maakt het daardoor lastiger om verder te ontwikkelen. 

Consequentie is dat mensen met een vaste mindset minder bereiken en niet al hun potentieel tot wasdom laten komen. Mensen met een vaste mindset zien daarom tegenslag als een enorme teleurstelling. Falen dient vermeden te worden. Dus kun je maar beter excuses verzinnen. 😉

Mensen met een groei mindset zijn ervan overtuigd dat zij hun hele leven kunnen blijven ontwikkelen en verbeteren door hard te werken en ervaring op te doen. Met andere woorden, mensen met een groei mindset geloven dat ze controle hebben over hun ontwikkeling.

Iemand met een groei mindset durft meer zichzelf te zijn en ziet kwetsbaarheid als een kracht. Zij geloven dat zij zich kunnen ontwikkelen door er moeite voor te doen. Ze zijn constant bezig om een ‘betere versie van zichzelf’ te worden.

Deze mensen realiseren zich dat intelligentie wel degelijk belangrijk is, maar dat ze door hard werken en zichzelf in te zetten nog verder kunnen ontwikkelen. Mensen met een groei mindset zien een tegenslag als een leermoment.
Falen is dus vereist om te kunnen groeien!

Het verschil tussen deze twee mindsets ziet er in grote lijnen zo uit:

falen en groeien mindset

Wil je nog meer weten? Carol Dweck heeft een paar jaar geleden een TEDtalk gegeven over ‘not yet’. De twee mindsets die er zijn en hoe je een groeimindset kunt ontwikkelen. Als je geïnteresseerd bent kun je die hier bekijken

Er zijn dus twee mindsets. Maar weet, dat niemand  een 100% groei- of 100% vaste mindset heeft. Er zijn vele combi’s mogelijk.

 

groeimindset

Als je nu naar jezelf kijkt. Hoe jij de dingen aanpakt.

Waar herken jij je het meeste in? 
De vaste mindset?
De groeimindset? 

Lastig om te beantwoorden?
Wellicht helpt deze gratis zelfscan je om meer helderheid te krijgen over jouw eigen mindset. En passant krijg je ook nog een paar tips om je groei mindset (verder) te ontwikkelen.

 

Binnenkort komt hier de kennisbank

>>Greep op het leven

>>Werkdruk

>>Emotioneel vaardig

>>Zelfvertrouwen

>>Zelfverzekerd

>>Zinvol leven

>>Vitaliteit

>>Mentale veerkracht

>>Persoonlijke groei

>>Beweging

>>Energie

>>Ontspanning

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten