blauwe zone
Ervaren vitaliteit coach & veerkracht trainer voor professionals, Jacqueline te Brake

Jacqueline te Brake

3 maart 2021 in Beter leven

9 minuten leestijd
22 minuten kijktijd

Blue zone: 5 lessen voor een vitaal en vervuld leven

Een paar jaar geleden waren ze er opeens: de Blue Zones. De Amerikaanse wetenschapsjournalist Dan Buettner achterhaalde een paar gebieden in de wereld, waar relatief veel mensen in goede vitaliteit honderd jaar en ouder worden. Wie wil dat niet?

Dan rijst logischerwijs de vraag: Wat doen die mensen in deze gebieden waardoor ze een bloeiender leven leiden dan wij?
Wat maakt dat ze een leven leiden dat leidt tot een betere gezondheid op latere leeftijd met meer vervulling en innerlijke rust?
En welke lessen kunnen wij daaruit destilleren en die omzetten naar ons eigen dagelijkse leven?

Boeiende vragen waarop je hieronder een antwoord krijgt.

Inhoudsopgave

80% van je leven wordt bepaald door levensstijl en omgeving

Een studie in Denemarken over identieke tweelingen stelde vast dat ongeveer 20 procent van de levensduur van een mens wordt bepaald door genen, en ongeveer 80 procent door levensstijl en milieu.

Dat is interessant, want dat betekent dat jij best wel wat invloed hebt op de hoeveelheid tijd die jij hier op aarde doorbrengt.

De vraag is dan, hoe kun je die levensduur zo verlengen dat je vitaal (fysiek, mentaal en emotioneel) oud wordt.

De blue zones waar mensen langer leven in goede gezondheid

In de wereld zijn vijf gebieden ontdekt waar men aantoonbaar langer gezond blijft en langer leeft.
Deze gebieden zijn door onderzoekers de blue zones genoemd. In deze vijf gebieden – die wij vanaf nu gemakshalve blauwe zones noemen – zijn dezelfde leefstijlpatronen gevonden.

blue zones

De blauwe gebieden zijn bijna allemaal eilandachtige omgevingen, te weten:
Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Sardinië (Italië).

De mensen in deze gebieden hebben gemiddeld een levensverwachting van zeven jaar meer vergeleken met de Westerse samenleving en twaalf jaar meer gezonde levensverwachting.

Ze hebben er maar één vijfde van het aantal kankers en één zesde van het aantal hart- en vaatziekten vergeleken met de globale westerse samenleving!

Vijf plekken in de wereld waar de gezondheidszorg niet eens georganiseerd is. Het is dus niet de verdienste van bijvoorbeeld een gezondheidsraad, een voedingscentrum met de schijf van vijf of een of ander beleidsplan voor duurzame gezondheidszorg.

De mensen hebben een natuurlijke leefstijl ontwikkeld en leven in een omgeving die ervoor zorgt dat mensen daar langer, gezonder en gelukkiger leven.

Welke gemeenschappelijke leefstijlen en omgevingsfactoren hebben invloed op het langere gezondere leven in deze microgebieden?   

Welke leefstijlen zorgen voor een bloeiend leven?

In het onderzoek naar de leefstijlen in deze blauwe zones vond men een aantal factoren die deze gebieden gemeenschappelijk hadden: 

1. Natuurlijk bewegen
Hun omgeving stimuleert hen om te bewegen zonder erbij na te denken. Zij doen niet aan spinning of het lopen van marathons. ‘Blue Zoners’ gaan niet naar de sportschool. Hun lichaamsbeweging is een natuurlijk en logisch resultaat van de manier waarop hun leven is ingericht. 

Honderdjarigen in Okinawa zitten niet op een stoel, maar op de vloer en gaan tientallen keren per dag door de knieën. De oude Sardijnen wonen in huizen met trappen. Elk bezoekje aan winkel, kerk of vrienden is aanleiding voor een wandelingetje. Er wordt weinig tot geen gebruik gemaakt van moderne gemakken en mechanische hulpmiddelen. Als ze een taart bakken, mixen ze het beslag met de hand en niet met een mixer. Als ze wel bewust aan lichaamsbeweging doen, dan doen ze activiteiten die ze leuk vinden, zoals wandelen en tuinieren.

2. Reden hebben om op te staan
De mensen hebben een reden om elke ochtend op te staan. Een reden om elke ochtend weer wakker te willen worden. In de Japanse blauwe zone Ikonawa noemen ze dat ‘Ikigai’: ‘reden om te leven’.

Een ‘levensdoel’ kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren! 
Ikigai is een samenvoeging van de woorden ‘iki’, dat leven of levend betekent, en het woord ‘kai’ (uitgesproken als gai), dat staat voor waarde, effect, resultaat of nut.

Ikigai is dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep samenkomen.
Dit is het beste te illustreren met de overlappende cirkels in onderstaand diagram.

ikigai

3. Terug schakelmomenten inbouwen
Het leven gaat al snel genoeg. Door elke dag momenten in te bouwen om te ontstressen om even terug te schakelen houd je het langer vol. 

De mensen in de blauwe zones kiezen ook voor een rustiger tempo in hun leven.
Ze vertragen om stil te staan waar ze dankbaar voor zijn.
Ze vertragen om een praatje te maken.
Ze vertragen om In Okinawa een paar keer per dag aan de voorouders te denken, in Ikaria om overdag een dutje te doen, in Sardinië om een happy hour te houden.

Ze nemen het allemaal niet te serieus. Ze genieten van wat ze doen en grijpen meerdere momenten tijdens de dag aan om het leven te vieren.

4. De 80% eetregel aanhouden
De 80% eetregel houdt in dat ze bij 80% verzadiging stoppen met eten.
Ze verlagen daarmee de calorie-inname met 20%.
Door bewust langzamer te eten, merken ze dat ze na 10 á 15 minuten verzadigd zijn.

In Okinawa is er een 2500 jaar oude confuciaanse mantra die mensen eraan herinnert om te stoppen met eten als hun maag voor 80% vol is: de hara hachi bu-regel.

hara hachi bu

5. Niet bewerkt plantaardig voedsel eten.
Veel honderdjarigen in de blauwe zones verbouwen hun eten zelf en eten plantaardig. Vooral bonen zoals tuinbonen, sojabonen en linzen. Vlees eten zij weinig. Daarentegen staat vis wel vaak op het menu.

6. Ze horen bij een groep
De inwoners uit de blauwe zones komen regelmatig samen met vrienden en hebben voldoende sociale contacten. Ze hebben een sterk sociaal netwerk.

Zo verenigen de inwoners van Okinawa zich bijvoorbeeld in ‘moais’. Dat zijn groepjes van vijf personen die zich op jonge leeftijd voor het leven binden en elkaar steunen of elkaar aanspreken op ongezond of onwenselijk gedrag. 

moai

7. Familie en geliefden hebbe een belangrijke plaats in deze samenlevingen
Familie komt op de eerste plaats. Ouderen maken deel uit van het gezin en wonen vaak bij hun kinderen in huis of in de buurt.

De invloed van de omgeving op een bloeiend leven

Naast de leefstijl heeft de omgeving ook invloed op de levensduur van je leven.

  1. Zo is bekend dat het aantal fastfoodrestaurants die in de buurt van waar iemand woont een invloed heeft op het (over)gewicht van de in die omgeving wonende inwoners.
    Je kunt je voorstellen dat het aantal en de oppervlakte van parken in een stad een invloed hebben op de gezondheid van stedelingen.

  2. Maar ook de luchtkwaliteit is bepalend. Gelukkig is door de coronacrisis het auto en vliegverkeer afgenomen, waardoor de luchtkwaliteit iets beter is geworden.

    Ik ga hier niet in detail over vervuiling door havens en het ruhrgebied in Duitsland, maar uit onderzoek blijkt dat vervuiling leidt tot verlies aan gezonde levensverwachting. Het kan zomaar een paar jaar van je leven kosten.

  3. Zonlicht is een andere omgevingsfactor. Daar kunnen we hier in Nederland niet zo heel veel aan veranderen. Zonlicht is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine is van groot belang voor de opbouw van onze botten. Tegenwoordig zijn er ook heel wat onderzoeken die het belang van vitamine D aantonen voor onze immuniteit.

Hoe kunnen we deze wijsheid die ons meer vitale jaren aan ons leven kunnen toevoegen , vertalen naar ons eigen leven?

5 Lessen voor een blauw bloeiend leven

We weten nu een beetje meer over de leefstijl en omgeving van de blauwe zones waar de mensen langer voldaan en vitaal leven.
Waarschijnlijk heb je bij het lezen en het bekijken van de video al wat ideeën gekregen over hoe jij zelf jouw leven kunt verrijken.

Hieronder heb ik een paar tips opgenomen die komen uit de blauwe zones – bij lange na niet volledig – die jou kunnen helpen om een langer voldaan en vitaal leven te leiden.

Wil je hier verder in verdiepen en het ook aan den lijve ondervinden, bekijk dan eens de training ‘Bloeiend leven, waar we veel dieper ingaan op het achterhalen en implementeren van leefstijlkenmerken in het dagelijks leven die leiden tot een voldaan en vitaal leven.

1. Schep een waardevol leven
In de blauwe zone van Okinawa – zoals je misschien in de video hebt gehoord – hebben ze geen woord voor pensioen. Ze hebben een woord voor de reden waarom jij elke ochtend je bed uitkomt: ikigai.

Ikigai zorgt voor een waarde-vol leven. Een leven waar het gevoel hebt dat je leeft (je levert een bijdrage vanuit je talenten) en waar je ertoe doet (impact hebt en onderdeel uitmaakt van iets groters).

Hoe zorg jij ervoor dat je leeft en bijdraagt aan iets groters?
Volg jij je eigen verlangens of leef je volgens de normen van iemand anders?
Weet je waarom jij elke ochtend je bed uitkomt en durf je die te volgen ook als anderen daar een andere mening over hebben?

Vraag jezelf af:
– waar houd ik van?
– waar ben ik goed in?
– wat kan ik bijdragen aan de wereld?
– en kan ik daarvoor betaald worden?
In de workshop ‘ruimte maken voor je verlangens‘ gaan we hier dieper op in.

2. Ontwikkel een positieve mindset
Neem op tijd gas terug als je teveel stress ervaart. Haal even de voet van het gaspedaal.
Blijf niet continu verbonden via mobiel of laptop met de wereld. Zo kan het leven aan je voorbijgaan. Leer bewust te vertragen, zodat je meer waardeert wat er in het leven is.

Vertraag om ’s ochtends en door de dag heen dankbaar te zijn voor wat er allemaal in het leven is, hoe klein ook.

Waardeer wat je wel hebt en zie het positieve in dingen. Dat is te leren! 

Wees blij met wat er wel is. Het kost je 46 spieren om te fronsen en 16 spieren om te glimlachen 😉.
Glimlachen zorgt ervoor dat je hartritme naar beneden gaat en je bloeddruk daalt. Een geweldige manier om je malen en piekeren te doorbreken en op andere gedachten te komen.

 

3. Blijf fysiek vitaal (eat, move, sleep)
Hoe jij eet, beweegt en slaapt is bepalend voor hoe jij je voelt.
Eet je gezonde voeding? Eet je tot je 80% gevuld bent en eet je langzaam genoeg zodat je brein op tijd het signaal krijgt dat je genoeg gevuld bent?
Pas de hara hachi bu-regel toe.

Beweeg je minimaal 20 minuten per dag buiten in de natuur of zit je veel te veel? Heb je geen tijd om te bewegen? Vertraag en ga naar buiten! Zoek vooral de natuur op. Het heeft een positief effect op je brein, je gedachten en gevoelens. Het maakt je rustiger. Moeite waard als je ergens meezit of over blijft malen. Het kan je zomaar tijdens je wandeling een paar oplossingen in de schoot werpen.

Slaap je gemiddeld zo’n 7 a 8 uur en hoe is de kwaliteit van je slaap? Weet je dat? Hoe voel jij je ’s ochtends als je opstaat? Vitaal of draai jij je nog liever een keer om? Weet jij waar jij je bed voor uit komt? Wat is je ikigai?

4. Zorg voor een ondersteunende groep mensen om je heen 
Heb jij mensen om je heen, gelijkgestemden?
Vrienden die om je geven, zoals jij om hen geeft.
Hier bedoel ik geen FB, Lkin, Instagroep vrienden. Maar echte vrienden.

Heb jij mensen om je heen, die jou ondersteunen bij het veranderen naar een meer voldaan en vitaal leven?
Die je supporten in wat jij wilt en doet? Die je eerlijk feedback geven én je helpen progressie te maken op wat jij wilt bereiken? Waar je op terug kunt vallen als het even tegenzit?

Vertraag om echt de tijd te nemen voor de mensen om je heen. Er met alle aandacht voor ze te zijn, te ondersteunen, te supporten. Wat je aandacht geeft, groeit. En dat komt ook nog eens als een boemerang bij je terug.

5. Zorg voor een goede omgeving

Deze is wat lastig aangezien een aantal omgevingsfactoren een gegeven zijn, zoals ons zonlicht.

Maar woon je in een omgeving waar je vrolijk van wordt?
Is dit de omgeving waar je het liefst wilt wonen?
Kun je iets veranderen aan de omgeving in je eigen huis of tuin?
 Bijv. meer groen in en om je huis?
Is veranderen van omgeving een optie?

Is je vitamine D gehalte hoog genoeg?
Kun je iets doen aan het verhogen van je vitamine D gehalte?
Bijvoorbeeld in de vorm van een multivitamine of vitamine D supplement?

Hoe nu verder?

In de training ‘Bloeiend leven’ wordt aan al deze 5 onderdelen (en meer) aandacht gegeven. Je ontdekt wat nodig is om voldaan en vitaal te leven en hoe je dat op een eenvoudige manier inbouwt in jouw dagelijkse leven.

Mocht je dit interessant lijken, ga naar training of vraag een gratis gesprek aan.

Binnenkort komt hier de kennisbank

>>Greep op het leven

>>Werkdruk

>>Emotioneel vaardig

>>Zelfvertrouwen

>>Zelfverzekerd

>>Zinvol leven

>>Vitaliteit

>>Mentale veerkracht

>>Persoonlijke groei

>>Beweging

>>Energie

>>Ontspanning

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten