type professional
Ervaren vitaliteit coach & veerkracht trainer voor professionals, Jacqueline te Brake

Jacqueline te Brake

9 juni 2020 in Beter denken

7 minuten leestijd

Welke type professional ben jij? Doe de zelfscan

Als je weet welke type professional je bent, dan weet je ook wat jou stress geeft.
Eén ding is zeker: stress en plezier gaan niet samen.

Elke dag hebben we in welke mate dan ook te maken met confrontaties, spanningen, vermoeidheid en irritatie. Zelden tot nooit heeft dat een positief effect op ons gedrag. Laat staan op onze relaties en interacties.

Negatieve stress en plezier gaan niet samen. Als je niet oppast krijgt stress de overhand en ga je koppie onder zoals uit vele onderzoeken naar inzetbaarheid blijkt:

  • 14% zijn zogenaamde sinkers bij wie de emmer bijna vol is en uitval op de loer ligt
  • 5% zijn zogenaamde swimmers die als een speer gaan
  • 81% zijn zogenaamde floaters die blijven drijven maar in tijden van stress is er weinig nodig om van hen sinkers te maken….. tenzij zij een aantal kleine aanpassingen maken.

Als jij niet koppie onder wilt gaan in tijden van stress, dan heb je zicht te krijgen op hoe je beter met jouw stress kunt omgaan, zodat je er sterker uit terug veert. 

Inhoud

De stress paradox

Voordat we dat gaan bespreken. Eerst even wat anders.
Heb je wel eens stil gestaan wat stress eigenlijk is?

Krijg jij stress van iets wat jij niet belangrijk vindt? Of juist wel?
Stress is iets wat zich voordoet wanneer iets op het spel staat waar jij om geeft. Het kan slaan op verdriet bij verlies, maar ook op frustratie in het verkeer. Deze definitie van stress geeft aan dat stress en betekenis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Je raakt niet gestrest over dingen waar je niet om geeft.
Je raakt gestrest over dingen waar je wel om geeft.
Dat betekent dat je zonder enige stress geen betekenisvol leven kunt opbouwen.

Dit wordt ook wel de stressparadox genoemd:
Een gelukkig leven is niet stressvrij en een stressvrij leven garandeert nog geen geluk.
Hoewel de meeste mensen stress als schadelijk zien, lijkt een hoog stressniveau samen te gaan met dingen die we graag willen: liefde, gezondheid en tevredenheid met ons leven.

Een zinvol leven is dus ook een stressvol leven. Dus als je een zinvol leven wilt, dan heb je stress juist in je leven te verwelkomenAls je binnenkort een moment van stress meemaakt, denk dan even aan het feit dat het iets is wat voor jou belangrijk is, iets wat jouw leven zin heeft. Zo krijgt stress een andere en positievere betekenis voor je waar je anders op kunt reageren. Kun je er met je hoofd misschien beter bij 😉

stress paradox

Eén van de manieren om te achterhalen wat jij belangrijk vindt in jouw leven, is te ontdekken wat voor soort professional jij bent. Als je dat weet, weet je ook wat jij belangrijk vindt en wat jou stress geeft. Wij hebben 4 smaken in de aanbieding. 

Welke smaak past bij jou?

Grosso modo zien wij bij mensen vier gedragsvoorkeuren, die bepalen hoe zij denken, reageren en handelen. En als jij nu jouw gedragsvoorkeur(en) kent, dan weet jij ook hoe je denkt, reageert en handelt. En weet je ook meteen waar jij stress van krijgt en hoe dat stressgedrag er van jou uitziet.

We verdelen het gemakshalve in vier smaken:

DISC persoonlijkheden

Op zich hebben wij allemaal de vier smaken in ons, alleen heb je wel een bepaalde voorkeur voor één of twee smaken. Elke smaak correspondeert met bepaalde gedragingen.

Stel voor jezelf eens vast welke smaak jou het meeste bevalt. Omcirkel de kwaliteiten die het beste bij jou passen. Zo herken je al vrij snel jouw ‘smaak/smaken’.

Gedragsvoorkeur

leider DISC profiel

Mijn kwaliteiten zijn:

Avontuurlijk, competitief, moedig, beslist, direct, innovatief, vasthoudend, probleemoplossend, resultaatgericht, zelfstarter, strijdlustig, open

Gedragsvoorkeur

inspirator DISC profiel

Mijn kwaliteiten zijn:

Snel van vertrouwen, toegankelijk, overtuigend, charisma, flexibel, stimulerend, zelfverzekerd, charmant, enthousiast, inspirerend, populair, sociaal, warm, optimistisch, uitbundig

Gedragsvoorkeur

observator DISC profiel

Mijn kwaliteiten zijn:

Objectief, intellectueel, doorvragend, vindingrijk, voorzichtig, omzichtig, nauwkeurig, analytisch, zorgvuldig, accuraat, gevoel voor detail, ruimdenkend

Gedragsvoorkeur

supporter DISC profiel

Mijn kwaliteiten zijn:

Beminnelijk, vriendelijk, goede luisteraar, geduldig, ontspannen, oprecht, evenwichtig, teamspeler, begripvol, vasthoudend, behoedzaam, stabiel, consistent

Wat geeft jou STRESS?

Als jij jouw gedragsvoorkeur kent, dan kun je nu ook achterhalen wat jou stress geeft.
Hieronder zie je per gedragsvoorkeur wat stress oplevert en hoe zich dat uit.

Gedragsvoorkeur

leider DISC profiel

Ik krijg stress van:

Passiviteit, het niet nemen van besluiten, verlies aan controle, gebrek aan leiderschap, als dingen traag gaan, veel gepraat weinig actie, opgekropte emoties.

Als ik gestrest ben dan word ik:

Veeleisend, feller, dominant, stap ik sneller over zaken heen, te snel praten, schiet ik door in het krijgen van controle, neem ik alles over, ga ik snel in de aanval.

Gedragsvoorkeur

inspirator DISC profiel

Ik krijg stress van:

Afwijzing, niet gezien of gehoord worden, buitensluiting, ingeperkte vrijheden, gezeur op de millimeter, strakke
procedures, teveel in mijn eentje werken.

Als ik gestrest ben dan word ik:

Overgevoelig, trek ik sneller conclusies, ga ik veel en harder praten, word ik chaotisch, voel me eerder  verongelijkt.

Gedragsvoorkeur

observator DISC profiel

Ik krijg stress van:

Besluiten die worden afgedwongen, te weinig informatie, te weinig structuur, geen goede voorbereiding, besluiten die zonder goede afwegingen snel worden genomen, sociale afleidingen.

Als ik gestrest ben dan word ik:

Stug en weinig toegankelijk, heel kritisch, ga op alle slakken zout leggen, ga nog meer letten op de details en rationele onderbouwingen.

Gedragsvoorkeur

supporter DISC profiel

Ik krijg stress van:

Conflicten die dreigen te ontstaan, gebrek aan respect, onverwachte veranderingen, zaken die niet overeenstemmen met mijn waarden en normen, voorbijgaan aan gevoelens.

Als ik gestrest ben dan word ik:

Passief, trek me terug, wordt principieel, beweeg niet meer mee, wordt opstandig en principieel, ga alles nog meer overdenken.

Herkenbaar? Passen de stress uitingen bij de gedragsvoorkeur die jij hebt? 

Nu snap je misschien ook beter waar jouw stress vandaan komt. Het herkennen van je voorkeur(en) en deze ook erkennen is de eerste stap naar bewustwording. Nu kunnen we de volgende stap naar verandering zetten, waarin je met een paar aanpassingen ervoor kunt zorgen dat je deze stressmomenten anders gaat interpreteren, zodat je er sterker uit komt.

Hoe kun JIJ sterker terugveren uit JOUW stressmomenten?

Je weet nu wat jouw voorkeur in gedrag is, welke zaken voor stress zorgen en hoe jij daarop reageert. Wat heb JIJ nu nodig om anders met die stress om te gaan? 
Enig idee?

Je kunt sterker terugveren als jij weet waar jij behoefte aan hebt in tijden van stress. Dus …waar heb jij behoefte aan als je gestrest bent?

Gedragsvoorkeur

leider DISC profiel

Als ik stress heb, dan kan ik of kunnen anderen dat het beste veranderen door mij:

  • mijn standpunt te laten toelichten
  • snel actie te laten ondernemen
  • een beslissing te laten nemen
  • de touwtjes in handen te geven

Gedragsvoorkeur

inspirator DISC profiel

Als ik stress heb, dan kan ik of kunnen anderen dat het beste veranderen door mij:

  • meer bewegingsruimte te geven
  • mijn emoties te laten zien/horen en dan pas weer verder te gaan
  • met humor te benaderen waardoor de spanning wegebt
  • te helpen de aandacht op iets anders te richten

Gedragsvoorkeur

observator DISC profiel

Als ik stress heb, dan kan ik of kunnen anderen dat het beste veranderen door mij:

  • gedetailleerde informatie en ondersteuning te geven
  • om feedback te vragen over wat volgende stappen kunnen zijn
  • mijn bevindingen te laten vertellen, zodat er weloverwogen volgende stappen genomen kunnen worden

Gedragsvoorkeur

supporter DISC profiel

Als ik stress heb, dan kan ik of kunnen anderen dat het beste veranderen door mij:

  • te vragen wat er aan de hand is en echt te luisteren, zodat het vertrouwen terugkomt
  • even met rust te laten
  • te tonen dat er respect is voor mijn waarden en normen

Je hebt nu zicht op wat jou stress geeft en welke behoeften daar voor jou onderliggen. Door bijvoorbeeld met anderen te bespreken waar jij behoefte aan hebt, kunnen anderen rekening houden met wat voor jou belangrijk is. Waar jij betekenis aan hecht.

En…. JIJ kunt nu ook nog iets anders doen. Je bent nu ook in staat om stressgedrag bij anderen te herkennen en hun stress ook zo te kanaliseren dat het een mooie win-win situatie oplevert.
Laat mij dat uitleggen.

Stel jij met jouw ‘rode’ gedragsvoorkeur hebt een ‘blauwe’ collega. Je weet nu uit bovenstaande informatie dat blauwe mensen nauwgezet en accuraat werken. Tijdens jullie gesprek merk je dat jouw blauwe collega stuurser reageert en op zo’n beetje alle slakken zout aan het leggen is. Het begint jou zo langzamerhand behoorlijk te irriteren! 

Wat gebeurt hier nu? Jouw stress (je wilt snel beslissingen nemen) wordt veroorzaakt door het stressgedrag van jouw blauwe collega (die bang is dat alles niet helemaal in ogenschouw wordt genomen). 

Als je samen sterker uit dit gesprek wilt komen, doe dan het volgende: neem de stress weg bij die blauwe collega. Hoe?
Vraag jouw blauwe collega om deskundige feedback of ga serieus in op de kritische vragen. Dat is wat jouw blauwe collega nodig heeft om te ontspannen. Besef dat jouw blauwe collega niet irritant doet. Jouw blauwe collega is gestrest omdat iets wat voor hem/haar van belang is, niet genoeg naar gekeken wordt!
Door de stress van jouw blauwe collega serieus te nemen en te ontdekken wat er onder ligt, komt er meer ontspanning in het gesprek en ook in jou! 

Een hele andere manier van kijken naar jouw stress, toch?
In plaats van je mee te laten sleuren in je eigen stress, verleg jij je focus naar het verminderen van de stress van de ander door te achterhalen welke behoeften daar onder liggen. 
Dat is leiderschap nemen!

Een win-win situatie, die er ook voor zorgt dat jij – en de ander – niet koppie onder gaan, maar eerder als een speer gaan…. met veel meer plezier! 

Hoe nu verder?

Als je meer verdieping wilt over hoe je met veel meer ontspanning in je leven & werk kunt staan, dan is een  ‘B(l)oeiend leven in 90 dagen‘ misschien iets voor jou. 
Mocht je niet helemaal weten wat je wilt, dan kun je ook een kosteloos groeigesprek aanvragen. Kijken we samen hoe jij jouw stress kunt verminderen en meer rust en resultaat kunt behalen.

Binnenkort komt hier de kennisbank

>>Greep op het leven

>>Werkdruk

>>Emotioneel vaardig

>>Zelfvertrouwen

>>Zelfverzekerd

>>Zinvol leven

>>Vitaliteit

>>Mentale veerkracht

>>Persoonlijke groei

>>Beweging

>>Energie

>>Ontspanning

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten