zorgen maken
Ervaren vitaliteit coach & veerkracht trainer voor professionals, Jacqueline te Brake

Jacqueline te Brake

20 maart 2020 in <beter voelen>

9 minuten leestijd, 2 minuten kijktijd

De reden waarom jij je hele leven zorgen zult blijven maken, tenzij....

Zorgen maken? Wie kent dat niet? Dat er alleen nog maar negatieve gedachten rondspoken in je hoofd. Daar krijg je geen energie van. Het leidt niet tot een fantastisch inzicht of oplossing voor jouw probleem. Laat staan tot het waarmaken van jouw dromen.
Waarom blijf jij je dan toch zorgen maken? 

Daar is een simpele verklaring voor. Jouw brein en mijn brein zijn biologisch zo bedraad, dat wij in elke situatie eerst het negatieve zien. In dit artikel leg ik uit waar dat vandaan komt. Ook  leer je meteen hoe jij je brein kunt helpen om anders met jouw zorgen en angsten om te gaan.

Inhoud

Waarom het negatieve ons van nature eerder opvalt

Ons brein is door de eeuwen heen zo ontwikkeld, dat wij meer aandacht besteden aan de negatieve dingen in ons leven dan aan de positieve. Marci Shimoff heeft dat heel mooi beschreven in haar boek ‘Happy for no Reason‘.  Onze negatieve ervaringen zitten aan ons vast met klittenband, terwijl onze positieve ervaringen van ons afglijden als teflon. Hoe komt dat?

Wij stammen af van de “Nerveuze Nellies” en “Bange Barten”. Misschien niet zo verwonderlijk als je een aantal eeuwen terug stapt in de tijd. In die dagen leefden deze Nellies en Barten nog in donkere grotten. Om hen heen loerden er verschillende dreigingen. Zo hadden ze te maken met hongerige wilde roofdieren, die hun wel als lunch of diner wilden. En daarnaast konden ze  de vele planten om hen heen ook  niet klakkeloos vertrouwen. Ze wisten namelijk niet precies welke giftig waren en welke eetbaar waren. Een gezonde dosis scepsis was toen wel heel handig. Het maakte het verschil tussen leven en dood.

zorgen maken flintstones

Degenen die genoeg aandacht besteedden aan de bedreigingen in de omgeving overleefden lang genoeg om kinderen te krijgen, die op hun beurt weer kinderen kregen en die kregen op hun beurt weer kinderen en die kregen….ons.
Gelukkig maar ;).

Doordat onze voorouders continu gefocust waren op het afspeuren van bedreigingen, ontwikkelde er in het brein een onderdeel dat de amygdala wordt genoemd. Het is het angstcentrum, dat vlak bij je geheugencentra ligt. Deze amygdala is altijd het eerste ‘station’ in jouw brein dat reageert op een situatie. Het doet zeg maar een eerste snelle veiligheidscontrole. Het scant daarvoor jouw onmiddellijke omgeving af om potentiële bedreigingen in kaart te brengen en vervolgens gaat het naar jouw herinneringen ….. op zoek naar verwante gevaren.

En daarom valt het negatieve ons eerder op dan het positieve. 
Jouw en mijn brein is zo bekabeld, dat negativiteit meer indruk maakt op onze hersenen.

Luister maar naar Alison Ledgerwood, sociaal psycholoog en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Californie.  Zij geeft aan dat als er iets misgaat, is het normaal om die negatieve ervaring in gedachten te houden. Gelukkig kunnen wij onze hersenen wel trainen om die negatieve situaties om te turnen naar iets positiefs.

Is een negatieve houding in deze tijd nog zinvol?

Tja, in onze tijd zijn we behoorlijk veilig.
We hoeven niet meer in de wildernis te overleven .
Wij hoeven niet meer de akkers af te struinen naar veilig voedsel.

Alleen zijn de angsten die wij hebben niet minder geworden.
Wel anders. We maken ons nu veel meer zorgen over het geven van bijvoorbeeld:

  • presentaties
  • het niet slagen voor een test
  • om afgewezen en beoordeeld te worden
  • om niet rond te komen met je geld
  • om ziek te worden
  • hoogtevrees….. 

Ik denk dat je dit rijtje wel verder aan kunt aanvullen met je eigen zorgen. 
Van het aantal zorgen die wij hebben en ons levendig voor kunnen stellen in ons hoofd is maar zo’n 8% dat uitkomt. De rest gebeurt nooit!!

Dus is zo’n negatieve houding bevordelijk voor je qua gezondheid en resultaten die je wilt bereiken?
Nee. Maar ja, hoe verander je dat?

Ons brein kan nieuwe dingen leren

Weet je dat onderzoekers hebben berekend dat wij gemiddeld zo’n 60.000 gedachten per dag hebben?
En weet je dat jij 90% van die gedachten gisteren ook al had. En die dag daarvoor. En daarvoor….. En weet je dat van al die gedachten, gemiddeld zo’n 80% uit negatieve gedachten bestaan. Dat betekent dat de meeste mensen elke dag met meer dan 45.000 negatieve gedachten rondlopen.

Gedachten als 

  • ‘ik ben niet slim genoeg’
  • ‘dat gaat me nooit lukken’
  • ‘wat als ik het niet kan betalen..’
  •  ‘ik heb altijd pech’
  • ‘het is te riskant om die actie uit te voeren, want ik weet niet wat er dan gebeurd’ of …….

En of die gedachten waar zijn of niet, dat doet er niet toe. Het effect is hetzelfde voor jouw brein!

Op zich is een sceptische houding prima. Je loopt als het goed is niet meteen in 7 sloten tegelijk. Maar het zal duidelijk zijn dat gemiddeld 45.000 negatieve gedachten per dag wel een beetje teveel van het zorgelijke is. Balans is wel nodig, omdat je door teveel negatieve gedachten geen actie meer onderneemt, waardoor je resultaten er ook niet beter op worden. Want negatieve gedachten kunnen geen positieve resultaten creëren.

60.000 gedachten

Nu is er in de laatste 20 jaar veel breinonderzoek gedaan. Het blijkt dat wij in staat zijn om ons brein te herprogrammeren. Het brein is namelijk plastisch. Dat noemen ze neuroplasticiteit. Dat betekent dat wij ons brein op elk moment van de dag opnieuw kunnen bedraden. Nieuwe neurale paden kunnen aanleggen.

Neuroplasticiteit van de hersenen is één van de belangrijkste ontdekkingen. Tot voor kort dachten wetenschappers nog dat neurale paden alleen tijdens de kindertijd werden gevormd en veranderd. Ze dachten dus dat het onmogelijk was om op volwassen leeftijd te veranderen of nieuwe verbindingen te maken op basis van nieuwe dingen leren of het opdoen van nieuwe ervaringen.

In de video hieronder wordt in nog geen 2 minuten dat heel mooi gevisualiseerd.

Hoe verander je jouw brein dan met behulp van die neuroplasticiteit?
Door nieuwe manieren van denken, nieuwe gedragingen, nieuwe ervaringen. Zo bedraad jij jouw brein opnieuw. Het liefst natuurlijk op een manier die beter past bij de leefstijl die jij graag wilt. 😉

Het is geweldig nieuws! 
Want dit vermogen van jouw brein om te veranderen en aan te passen geeft je veerkracht en aanpassingsvermogen. 

Wij hebben dus een keuze of wij meer gericht willen blijven op onze zorgelijke gedachten. Die wij van nature hebben en wat ons niet veel verder brengt in ons leven. Of dat wij een nieuwe bekabeling in ons brein willen aanleggen. Nieuwe neurale paden. Paden die gericht zijn op positieve gedachten. Die ons meer activeren om onze doelen en dromen te bereiken. 

Zo turn je een negatieve houding om in een optimistische houding

Je doet dat door allereerst bewust te zijn dat je negatieve gedachten hebt.
Dat is wel een beetje lastig als je zo’n 60.000 gedachten per dag hebt. Maar daar is een oplossing voor.
Zo gauw jij je negatief voelt, dan weet je dat jij een negatieve gedachte hebt geproduceerd (vaak wel meer dan 1 😉 ).

STOP dan METEEN met waar je mee bezig bent en haal even een paar keer diep adem.
De meeste negativiteit en stress heb je er dan wel uitgeblazen.

Richt je aandacht vervolgens op een activiteit die je plezier geeft. Die je positiever stemt. Ook al heb je nog steeds die zorgelijke gedachten en gevoelens en vallen vallen ze jou nog lastig. Stop met waar je mee bezig was en ga wat anders doen. Iets wat je meer energie geeft. Kan 60 seconden zijn en ook een half uurtje.
Houd het simpel!

stress management

Het klinkt zo tegenstrijdig hé?
Stoppen waar je mee bezig bent en aan iets anders gaan denken dan jouw zorgen. Je moet je toch zorgen maken, want dan ben je toch bezig om jouw probleem op te lossen. 

Juist niet!!! Daarmee worden je zorgen alleen nog maar meer aangewakkerd. Je weet nu dat het brein neuroplastisch is en dat jij meer veerkracht en aanpassingsvermogen hebt, dan je eerst dacht. 

Dus doorbreek die neerwaartse spiraal van negativiteit. Die alleen maar erger wordt.
Stop met waar je mee bezig was. P
robeer het eens uit. Ga wat anders doen waar je vrolijker van wordt. Als je dan in een andere positievere mood bent, dan kun je nog eens naar jouw zorgen kijken. Je zult merken dat je dan op een andere manier er naar kijkt en daardoor ook op hele andere ideeën en oplossingen komt.

Je kunt je mood veranderen door bijvoorbeeld:

  • een leuk liedje op je mobiel te beluisteren
  • een ademhalingsoefening te doen
  • 5 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent
  • de poes of hond te aaien
  • met een vriend(in) te bellen
  • een leuke youtube filmpje te kijken
  • te dansen
  • te zingen
  • naar een collega te gaan waarvan je weet dat die je altijd opfleurt
  • naar leuke vakantiefoto’s te kijken op je mobiel of laptop
  • of  als je wat meer tijd hebt, maak dan een (korte) wandeling
  • ga trampoline springen
  • spreek af met iemand
  • ga fietsen
  • kijk een lachfilm

…….. Doe (even) wat anders!
Maak niet uit wat. Als het jou maar positiever stemt.

Denk nu niet. Wat!?!??! Zo simpel.
Ja, zo simpel. En daarom doen de meesten het niet.

Dus doorbreek je negatieve gedachtenstroom. Ga iets anders doen wat je meer energie geeft. Zorg dat je positiever in het leven staat. Ga dan weer terug naar de activiteit waar je mee bezig was. Je zult merken dat je er heel anders tegenaan kijkt. Zo herprogrammeer jij je brein om meer te focussen op het positieve. Je krijgt hele andere resultaten, waardoor je steeds dichter bij jouw doelen en dromen komt.

Leer jezelf te schakelen tussen negatieve gedachten (wat je gewend bent om als eerste te zien) en positieve gedachten (waar je wat meer moeite voor hebt te doen). Je leert te schakelen tussen angst en motivatie. Je negatieve gedachten activeren het angst circuit in het brein. Jouw positieve gedachten activeren jouw motivatie circuit in het brein. Zo leer je te schakelen van negatief naar optimistisch, van zorgelijk naar positief.

Als je wilt kun je ’s ochtends al beginnen met een positieve mood. De ochtenden bepalen namelijk de toon waarop de rest van de dag voortzingt. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Hoe nu verder?

In het gratis e-boek 3 Meest Voorkomende Belemmeringen Waardoor Er Geen Ruimte Is Voor Jouw Verlangens en Ambities staan ook een paar simpele en snel toe te passen tips die je helpen om minder zorgen te maken.
Klik hier om gratis  te downloaden

Binnenkort komt hier de kennisbank

>>Greep op het leven

>>Werkdruk

>>Emotioneel vaardig

>>Zelfvertrouwen

>>Zelfverzekerd

>>Zinvol leven

>>Vitaliteit

>>Mentale veerkracht

>>Persoonlijke groei

>>Beweging

>>Energie

>>Ontspanning

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten