Jacqueline te Brake
20 maart 2020 in <betere gewoonten>
5 minuten leestijd
Discipline is doen wat je hebt te doen. Van jezelf. Of zoals je dat met anderen hebt afgesproken. Ook als je er even helemaal geen zin in hebt. Dan maak je zin.
Met andere woorden, je kunt discipline ontwikkelen. Het is een spier die je kunt trainen. Maar waarom zou je die moeite willen doen? Wat levert discipline je op? Goeie vraag!
Discipline zorgt ervoor dat je gemotiveerd wordt. Gemotiveerd om nu juist die dingen te doen waar je geen zin in hebt. Zodat je nu wel de doelen behaalt die je zo graag wilt. Wat je voldoening geeft. Tevredenheid. Geluk.
Stel je wilt meer zichtbaar zijn op je werk. Tegelijkertijd voel je er weinig voor om het woord te hebben tijdens meetings.
Stel je wilt gezonder gaan leven. Tegelijkertijd heb je niet de puf om naar de sportschool te gaan en/of gezonder te gaan eten.
Beide voorbeelden geven een onvoldaan gevoel. Waar haal je dan jouw motivatie vandaan om dat te doorbreken?
Volgens Leo Babauta is dat het moment dat je beseft dat jij jezelf tekort doet. Jij je eigen pijn veroorzaakt.
Je wilt iets, maar doet er geen moeite voor om het te bereiken. Je doet jezelf tekort. Jij veroorzaakt je eigen pijn. Je zorgt voor een slecht gevoel over jezelf.
Herkenbaar? Mooi. Zullen we dan vanaf nu stoppen met het pijnigen van onszelf?
De volgende 3 tips helpen je om meer discipline te ontwikkelen en een beter gevoel over jezelf te krijgen.
De eerste tip is om kleine stapjes te nemen. Hoe eet je een olifant? Hap voor hap. Hoe verplaats je een berg? Steen voor steen.
Als je meteen hele grote taken of projecten op je neemt, dan kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Je krijgt je brein er gewoon niet om heen. En … dat klopt. Als het brein merkt dat er teveel gaat veranderen, gaat die in overlevingstand. Je bevriest, vecht of vlucht. Dat is ook één van de 5 redenen waarom jij je voornemens niet realiseert.
Je komt niet in actie. Daardoor voel jij je slecht.
Wat je beter kunt doen is één hele kleine activiteit oppakken. Je voelt je dan weer een stukje beter. En je merkt dat je op gang bent gekomen. Kleine stapjes, kleine overwinningen.
Deel de taak of het project op in kleine overzichtelijke stappen.
Maak de stappen zo klein, dat je er geen ‘nee’ tegen kunt zetten.
Wil je bewegen? Jump 1 minuut op een trampoline.
Wil je een opgeruimd kantoor? Doe 1 lade per keer.
Wil je meer lezen? Doe een paar paragrafen per keer.
Wil gezonder eten? Neem een handje noten elke ochtend.
Na verloop van tijd zul je merken dat je beter wordt in het disciplineren van jezelf als je diverse grotere projecten opbreekt in kleine acties. Met een veel beter resultaat als gevolg.
Eén van de redenen dat wij niet gedisciplineerd zijn, is omdat we liever de bekende en gemakkelijke dingen willen doen. We blijven liever in onze comfortzone. Het is zo lekker comfortabel en bekend. 😉
Maar ja, als je blijft doen wat je altijd deed dan krijg je geen upgrade in je leven. Wil je dat wel, dan heb je op te houden met het weg bewegen van de nieuwe, lastige en ongemakkelijke activiteiten.
Dus niet even nog een netflix kijken of een andere afleiding oppakken om zo maar niet die ongemakkelijke taak te doen. Weg bewegen betekent dat je weg beweegt van het leven dat je zo graag wilt.
Zeg tegen jezelf dat je er klaar mee bent om weg te rennen van wat je hebt te doen. Train jezelf in hele kleine stapjes – net als bij de eerste tip – om iets ongemakkelijks te doen. Bijvoorbeeld geen suiker in de koffie/thee. Of geen koffie meer. Of elke dag een kleine wandeling. Of …. (vul zelf maar in).
Denk je dat deze zaken als het einde van de wereld voelen? Waarschijnlijk niet, hé?
Ongemakkelijk voelen is eigenlijk heel positief. Je bent namelijk iets aan het doen wat nieuw is voor je. Je bent aan het groeien. Je bent aan het ontwikkelen. Je wordt een ander meer tevreden en voldaan persoon.
Stel dat je een projectplan voor je werk moet afronden. Het gaat niet lekker. Je voelt de drang opkomen om ermee te kappen. Hoe zorg je dat je niet iets anders gaat doen?
Door bewust te worden dat je de drang voelt om te stoppen waar je mee bezig was én dat je deze drang niet hoeft op te volgen. Hoe ziet dat er concreet uit?
Zet een timer op zeg 15 minuten en ga alleen aan de slag met de activiteit die voor je ligt. Bijvoorbeeld het projectplan dat je voor je werk hebt af te ronden. Niets anders! Als je dan voelt dat je iets anders wilt gaan doen, geef jij jezelf twee keuzes. Je werkt aan je projectplan of je doet niets.
Nu is het makkelijker voor jou geworden om tegen jezelf te zeggen dat je drang om iets anders te gaan doen niet kan opvolgen. Je schrijft namelijk aan je plan of je doet niets.
Twee simpele keuzes: je werkt aan jouw activiteit of je doet niets. Je hoeft niet aan jouw activiteit te werken, maar je doet ook niet iets anders. De keuze tussen deze twee opties, maakt het kiezen een stuk makkelijker.
Zo train jij jezelf om gedisciplineerder te werken.
Veel mensen vinden het lastig om te bekennen dat ze niet zo gedisciplineerd zijn. Ze voelen zich beschaamd. Niet goed genoeg. Alsof ze de enigen zijn. En dat is niet zo.
Het vraagt moed om hulp te vragen aan anderen om je te ondersteunen om iets voor elkaar te krijgen. Om iets nieuws te leren waar je nog niet zo goed in bent. Waar je menig keer zult struikelen. Maar je wel bezig bent om jezelf en jouw leven te verrijken naar een leven van meer tevredenheid en meer geluk.
Als je hulp wilt om jouw leven naar een hoger niveau te tillen door te leren om uit je comfortzone te stappen, dan is de training ‘Bloeiend Leven’ wellicht iets voor jou.
>>Greep op het leven
>>Werkdruk
>>Emotioneel vaardig
>>Zelfvertrouwen
>>Zelfverzekerd
>>Zinvol leven
>>Vitaliteit
>>Mentale veerkracht
>>Persoonlijke groei
>>Beweging
>>Energie
>>Ontspanning
Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782
Gratis e-Boek
Download 9 tips die
jouw zelfvertrouwen vergroten