Home » Blog » Beter leven » Vakantiestress? De slimste manier om op vakantie te gaan
Jacqueline te Brake
14 juli 2020 in Beter leven
8 minuten leestijd
Het is zover. De dagen worden langer. De temperatuur loopt op. Ondertussen heb je een jaar hard gewerkt.
De vakantieperiode staat voor de deur.
Na een jaar lang stressen op je werk en thuis om alles in goede banen te leiden, ga je verdiend op vakantie.
Tenminste dat hoop je…
Je rondt de laatste deadlines af, werkt nog wat mails weg zodat je bij terugkomst niet een stapel werk hebt liggen. Je bent er aan toe!
Je bent vrij. Koffers inpakken. Met z’n allen er op uit. Lekker genieten. Heerlijk!
Tenminste dat hoop je…
Vakantie wil nog wel eens uitlopen op een kater.
Een driedubbele kater, namelijk de stress vooraf, de vakantiestress zelf en het gevoel niet weg geweest stress na de vakantie.
Zoiets als dit:
Dat kan anders!
Deze vakantiestress hoef je niet meer te ervaren, als je weet hoe jij je vakantie zo kunt optimaliseren dat er meer plezier aan beleeft.
Hier 5 tips die je daar bij kunnen helpen.
Uit onderzoek blijkt dat de duur van je vakantie niet recht evenredig is met de duur van je geluk tijdens een vakantie. Wij hebben gemiddeld zo’n twee dagen nodig om tot rust te komen en te ontspannen. Ongeacht of je nu een lange of korte vakantie hebt, zo rond de achtste dag van onze vakantie dan voelen wij ons het gelukkigst.
Dus een hele lange vakantie van twee of drie of misschien wel vier weken maakt je niet gelukkiger dan een vakantie die zo’n acht tot tien dagen duurt. De voordelen van een korte vakantie van 10 dagen zijn even groot als de vakantie die langer dan 10 dagen duurt.
Wellicht is het een overweging om je grote vakantie op te splitsen in bijvoorbeeld 2 kortere vakantie. Ontspan je wat vaker en heb je twee keer zo’n lekker geluksgevoel. Als je dan ook nog de tijd neemt om je vakantie voor te bereiden, dan kun je daar het geluk van de voorpret bij op tellen.
Het blijkt een open deur. Maar hoe vaak werken mensen naar een vakantie toe en pas als ze klaar zijn met werk, verdiepen zij zich in de bestemming waar ze naar toe gaan. Het blijkt dat de vakantiegangers die hun vakantie minstens een maand voorafgaand aan de vakantie hebben gepland, een groter geluksgevoel ervaren.
Op zich natuurlijk niet zo gek. Je neemt de tijd om je vakantie te plannen en struint daar heel wat websites, brochures en reisbureau’s voor af. Je verheugt je al helemaal op de leuke dingen die komen gaan. Super fijn.
Je droomt over al die mooie beelden. Al die leuke activiteiten die je daar gaat doen. Het heerlijke eten wat je daar te wachten staat. Het zorgt voor de nodige opwinding. Je visualiseert vooraf al hoe leuk het gaat worden. Dat is een gratis shot dopamine die jij jezelf toedient. 😉 Je wordt al vrolijk van de vooruitzichten.
Een ander voordeel van het vooruit plannen van je vakantie, is dat je niet meer zoveel tijdens de vakantie hoeft uit te zoeken. Je vakantie ontvouwt zich als het ware voor je ogen. Je kunt lekker relaxed en ontspannen achterover hangen en genieten van je vakantie.
Probeer voor en tijdens de vakantie eens nieuwe dingen uit.
Je kunt bijvoorbeeld een hele andere vakantie boeken dan de vorige keer of keren. Een ander land, een andere plaats, andere accommodatie. Het nadeel van elk jaar dezelfde vakantie boeken, is dat na verloop van tijd alle herinneringen op één grote hoop komen te liggen. Het wordt één grote blur. Dat is jammer, dat verhoogt niet bepaald jouw geluk. Je kunt er voor kiezen om iets nieuws te gaan doen. Een nieuwe plek bijvoorbeeld te verkennen. Nieuwe herinneringen, nieuwe ervaringen, nieuwe cultuur.
Daarnaast kun je tijdens de vakantie je routine een beetje op zijn kop zetten. Nieuwe ervaringen maken jouw reis onvergetelijker en kunnen zelfs de indruk wekken dat de tijd vertraagt.
De tijd vertragen door nieuwe dingen te doen?
Dat komt omdat je hersenen nu eenmaal dingen opslaan die de moeite waard zijn.
Die eerste kus onder de boom bij het strand, dat gezellige feest op het dorpsplein, dat heerlijke diner bij zonsondergang zijn toch allemaal veel indrukwekkender dan al die gebeurtenissen die je voor de zoveelste keer hebt meegemaakt. In ieder geval voor jouw brein maakt het meer kans om opgeslagen te worden in het langetermijn geheugen.
Je kunt het vergelijken met je kinderjaren. Voor je gevoel hebben die heeeelllll lang geduurd, terwijl de jaren als volwassen persoon voorbij vliegen. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd voor je gevoel gaat. En dat komt omdat je minder nieuwe dingen meemaakt. Er worden daarom ook minder dingen in je brein opgeslagen.
Dus vertraag de tijd tijdens de vakantie door nieuwe dingen te doen. Het voelt alsof je weken, sterker nog eeuwen weg bent geweest. 😉
We leven in een steeds drukkere wereld, waar iedereen altijd en overal bereikbaar is. Afsluiten van bijvoorbeeld je werk is dan niet altijd makkelijk. Vakantie is dé kans om afstand te nemen van je dagelijkse verplichtingen. Even niets. Even meer contact met je naasten, de mensen waarmee je op vakantie bent. Weer aandacht voor elkaar hebben.
Vakantie is eigenlijk een soort van ‘macro recovery’. Een herstelperiode van (intensieve) stress. Je brein gedijt er goed op als het zo af en toe compleet is afgeschakeld. Dat uitschakelen doe je door of niet meer aan je werk te denken, dus offline te gaan. Of door dingen te gaan doen waar je van geniet. Het voordeel is dat je reactievermogen na een paar dagen, volgens NASA onderzoek, met 80% is toegenomen!
En ja, soms is het niet helemaal mogelijk om het werk volledig achter je te laten. Volgens een enquête van ING (2014) onder zo’n 50.000 respondenten bleek dat 4 op de 10 vakantiegangers weleens werkmail beantwoordt vanaf het vakantieadres. 1 Op de 8 zelfs iedere dag.
Als je persé je mail wilt checken, omdat het je anders stress geeft, doe dat dan één keer per dag op een vaste tijd voor een bepaalde tijd. Zo hoef jij je niet schuldig te voelen om toch één keer per dag online te gaan. Zo blijf je toch de meeste tijd offline. Bedenk dat je daarmee jezelf en je collega’s een gunst verleent, want de vakantie is cruciaal voor rust, herstel en om het werk eens vanuit een ander perspectief te kunnen zien. Het maakt je een stuk creatiever.
En weet je, als je offline bent dan heb je veel minder afleiding. En met minder af-leiding is er veel meer aan-leiding om je omgeving is echt in je op te nemen. Meer te genieten van een wandeling naar de markt, naar de bakker, naar het water, naar een dorpje. En misschien zie je ook wel weer nieuwe dingen die je nog nooit hebt gezien. Maakt indruk op je brein, die ervoor zorgt dat het in het lange termijn geheugen wordt opgenomen en voila…. de dag verloopt trager maar wel intenser. 😉
Minder online, maar wel meer op je bestemming.
Voor de meeste mensen blijft het ontspannende effect van een vakantie niet lang hangen; meestal niet langer dan enkele dagen. Dat is jammer. Hoe mooi zou het zijn als we het vakantiegevoel wat langer vast kunnen houden.
Het is net als een serie kijken op netflix. Wat blijft er dan hangen aan het einde van de serie? Het eerste fragment, het middelste fragment of het laatste fragment? Mensen concentreren zich meestal op het laatste fragment in een serie.
Doe dat ook voor je vakantie. Als de laatste herinnering aan jouw vakantie onaangenaam is, is de kans groot dat deze de aangename gebeurtenissen overschaduwt. Ons brein is zo bekabeld dat het de negatieve situaties meer benadrukt dan de positieve. Sluit jouw vakantie daarom bewust af met een knaller.
Plan iets voor de laatste dag waar je echt van zult genieten. Of het nu een avontuur is of een dag ontspanning gevolgd door een geweldige maaltijd, maak het speciaal.
Vakantie is zonder twijfel goed voor lichaam en geest; ongeacht of je een nieuw land bezoekt of ervoor kiest om lokaal iets te gaan verkennen. Als we afstand nemen van ons dagelijks leven, laden we mentaal en fysiek op. Overweeg enkele van deze tips te implementeren tijdens de komende vakantie en geniet van de voordelen die je zult ervaren.
En als je weer terug bent en weer aan het werk gaat. Zorg er dan voor om bewust ontspanningsmomenten in in je dagelijkse werkschema in te brengen. Het helpt om het vakantie gevoel langer vast te houden. Bijvoorbeeld met de volgende visualisatietechniek: Ga zitten of liggen en denk dan elke dag 5 minuten terug aan alles wat je zag, voelde, rook en proefde. Zie het levendig voor je, als een film die voor je af wordt gespeeld – bijvoorbeeld die laatste dag die je met een knaller afsloot ;). Ga er helemaal in op. Geniet er weer van. De gedachten alleen al zorgen ervoor dat er serotonine vrij komt in je hersenen. Je voelt je een stuk prettiger en positiever.
Simpel, toch?
Weet wat je wilt. Waar droom jij van, waar verlang jij naar? Ook als je op vakantie bent.
Welke nieuwe plekken wil je nog eens ervaren?
Wat wil je nog altijd nog een keer doen?
Achterhaal waar je verlangens liggen, ook tijdens je vakantie. 😉
>>Greep op het leven
>>Werkdruk
>>Emotioneel vaardig
>>Zelfvertrouwen
>>Zelfverzekerd
>>Zinvol leven
>>Vitaliteit
>>Mentale veerkracht
>>Persoonlijke groei
>>Beweging
>>Energie
>>Ontspanning
Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782
Gratis e-Boek
Download 9 tips die
jouw zelfvertrouwen vergroten
Automated page speed optimizations for fast site performance