Ervaren vitaliteit coach & veerkracht trainer voor professionals, Jacqueline te Brake

Jacqueline te Brake

20 maart 2020 in <beter voelen>

3 minuten leestijd, 6 minuten kijktijd

Negatieve mensen: 3 tips over omgaan met negativiteit

Last van negatieve mensen in jouw omgeving? Hoe ga je daarmee om?
Wat doe je? Krijg 3 tips om hiermee om te gaan.

Herken je dat? Van die negatieve mensen die alle energie uit de ruimte zuigen. Sterker nog. Alle energie uit jou zuigen?
Je krijgt vaak goedbedoelde opmerkingen als: “zorg dat je uit hun buurt blijft”. “Zorg dat je alleen positieve mensen om je heen hebt”.

Right. Heel logisch. Alleen…
Hoe ga je daar mee om als met die negatieve mensen wordt bedoeld: je partner of je broer of zus of de collega die elke dag recht tegenover je zit.
Wat doe je dan?

Er zullen altijd mensen blijven die wat kritischer zijn dan jij. Die wat harder zijn in hun oordelen. Klagen over van alles en nog wat. Deze mensen zullen er altijd zijn. Daar heb je mee te dealen. Maar hoe?

Tip #1: Gebruik negatieve energie als reminder

Gebruik de energie om je eigen karakter te versterken. Daarmee bedoel ik dat je jezelf kunt testen of je controle hebt over je eigen emoties.
Kan ik rustig blijven, kan ik gecentreerd blijven, kan ik in het hier & nu blijven of laat ik mij meesleuren in hun negativiteit?
Word ik ook een slachtoffer van alles wat er niet goed is?

Als ik mee ga klagen, dan hebben zij gewonnen. Hun negativiteit heeft jouw energie gefocust op wat er niet goed is in die betreffende situatie. Laat de negativiteit van de mensen om je heen een reminder zijn dat jij controle hebt over jouw gedachten en emoties.

omgaan met negativiteit

Tip #2 Heb empathie

Je weet niet waarom sommige mensen in een negatieve bui zijn of een slechte dag hebben. Je kent het verhaal erachter niet. Heb jij nooit een slechte dag? Dat je kritisch bent of boos reageert op iemand? Dat je geen geduld had met een klant? Collega? Je eigen kind?

Slechte dagen hebben andere mensen ook. Misschien hebben ze slecht geslapen, hebben ze zorgen over hun kinderen, zijn ze teleurgesteld in iemand. Je weet het niet. Miquel Ruiz heeft een prachtig boek geschreven ‘De vier inzichten’. Eén van de inzichten gaat over: maak het niet persoonlijk.

Een mooi verhaal dat daar treffend bij aansluit is van Stephen Covey. Ja, de auteur van ‘De zeven eigenschappen van persoonlijk leiderschap‘.

Het is zondagochtend. Blauwe luchten. Een zacht briesje. In de metro is het rustig. De paar mensen die er zitten, lezen een krantje. Luisteren naar muziek. Of zitten een beetje te dagdromen.

Bij de volgende halte stapt een vader in met zijn 2 zonen. De vader gaat direct op het eerste lege bankje zitten. De jongens lopen verder. Tot aan het einde van de coupé. Draaien zich om en lopen hard naar het andere uiteinde van de coupé. Stoeiend tussen de bankjes door. Heen en weer. Luidkeels lawaai makend.

De mensen in de metro raken geïrriteerd. Steeds meer. De ergernis wordt voelbaarder. Zichtbaarder. Maar de vader ontgaat dat alles. Hij zit op het bankje. Kijkt niet. Grijpt niet in.

Uiteindelijk wordt het één iemand teveel. Hij loopt met ferme en boze tred naar de vader. Zegt: “zou jij je kinderen niet eens tot de orde roepen?!?!” De vader kijkt hem een beetje glazig aan. Niet helemaal beseffend dat er tegen hem wordt gesproken. Langzaam zegt hij: “sorry, wij komen net uit het ziekenhuis. Hun moeder is zojuist overleden…”.

Poefff… De ergernis. De boosheid. Het is als sneeuw voor de zon verdwenen. In dat moment wordt meteen duidelijk waarom de vader niets doet. En de jongens zich vervelend gedragen.

Heb empathie, je kent het verhaal niet, je kent de context niet.

Tip #3 Verander de energie

In plaats van te wijzen naar mensen die negatief zijn, kijk eens of jij zelf de energie kunt omturnen.
Hoe? Bijvoorbeeld door een gesprek op een hele andere toon te beginnen.

Bedenk dat je met het veranderen van de energie de anderen helpt om verder te komen.

Negatieve energie vernieuwt niet.
Negatieve energie creëert niet.
Negatieve energie lost niets op.

Positieve energie vernieuwt.
Positieve energie creëert.
Positieve energie zorgt voor mogelijkheden.

Energie is besmettelijk.
Gedrag is besmettelijk.
Op die manier ben je bezig om een beweging te creëren.
Hoe klein ook!

Als je een verschil wilt maken in jouw leven, dan is dit een geweldige mogelijkheid.

Kijk eens of deze ideeën werken. Ga er eens mee experimenteren.
En ik weet, het is moeilijk als een collega of iemand waarom je geeft niet zo positief is zoals jij.

Er zullen altijd negatieve mensen zijn op deze wereld. Kun je van ze afkomen, van allemaal? Er zijn tegenwoordig zo’n acht miljard mensen op deze wereld. Dat is een boel om van af te komen ;).

Dus… welke tip zou jij toepassen?
Of heb je misschien een tip die voor jou goed heeft gewerkt?

Hoe nu verder?

In de training ‘Bloeiend Leven‘ is het omgaan met negatieve mensen één van de onderdelen.
Je ontdekt hoe je invloed uit kunt oefenen op jouw omgeving. En als dat niet mogelijk is, welke houding voor jou het beste werkt. Als je hier mee aan de slag wilt, kijk hier dan eens of het wat voor je is.

Binnenkort komt hier de kennisbank

>>Greep op het leven

>>Werkdruk

>>Emotioneel vaardig

>>Zelfvertrouwen

>>Zelfverzekerd

>>Zinvol leven

>>Vitaliteit

>>Mentale veerkracht

>>Persoonlijke groei

>>Beweging

>>Energie

>>Ontspanning

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten