succesvolle vrouw
Ervaren vitaliteit coach & veerkracht trainer voor professionals, Jacqueline te Brake

Jacqueline te Brake

16 februari 2022 in Beter voelen

8 minuten leestijd

Zelfvertrouwen: use it or lose it

Hoe sterk is jouw geloof in jezelf?
Zet dat eens op een schaal van één tot tien (één is minst sterk, tien is meest sterke geloof).

Ik zou mijzelf een 3 hebben gegeven toen ik nog opgroeide. Ik geloofde niet in mezelf. Ik was een verlegen, teruggetrokken, angstig en vooral introvert kind. Er was van alles mis met mij volgens mijn opvoeders. En dat ben ik gaan geloven. Ik durfde nauwelijks mezelf te laten zien. En als ik dan al een keer voor mezelf opkwam,  dan overschreeuwde ik alles en iedereen. Mijn manier om zelfvertrouwen uit te stralen. Toen ik eenmaal door had wat er nodig was voor meer zelfvertrouwen, veranderde mijn leven drastisch.

De observatie die William James al meer dan een eeuw geleden deed, heb ik zelf vroeger ook ervaren. En helaas zie ik dat deze uitspraak voor velen nog steeds geldt:

“Most people live in a restricted circle of potential.”

Veel mensen voelen zich niet voldaan en bereiken nooit hun volledige potentieel. En dat is niet vanwege een gebrek aan intelligentie, middelen of kansen. Maar eerder door een gebrek aan geloof in zichzelf.

Zonder geloof in jezelf, kun je weinig.
Met geloof in jezelf, kun je alles!

We noemen het zelfvertrouwen.

Inhoudsopgave

Wat is eigenlijk zelfvertrouwen?

Het woord zelfvertrouwen wordt tegenwoordig vaak gebruikt, maar wat houdt het precies in?
Is het een eigenschap waarmee maar weinigen worden geboren?

Zelfvertrouwen is een geloof in jezelf.  De overtuiging dat je het vermogen hebt om de uitdagingen die er op je pad komen, aan te kunnen.
Vaak denken mensen aan zelfvertrouwen als iets waarmee de gelukkigen onder ons worden geboren. En de rest, die kan wensen tot ze een ons wegen. Maar dat is gelukkig niet waar.

Zelfvertrouwen is niet een vaste eigenschap. Het is wel het resultaat van de gedachten die we hebben en de acties die we nemen.
That’s it! Niets meer en niets minder.

Het is dus niet gebaseerd op jouw werkelijke vermogen om te slagen in iets, maar op jouw eigen geloof in je vermogen dat je gaat slagen.

Bijvoorbeeld:

 • jouw geloof in je vermogen om voor een publiek te spreken
 • jouw geloof in je vermogen om een nieuwe technologie te leren
 • jouw geloof in je vermogen om een team te leiden
 • jouw geloof in je vermogen om met confrontaties en conflicten om te gaan
 • jouw geloof in je vermogen om van baan of carrière te veranderen
 • jouw geloof in je vermogen om een relatie te starten of te beëindigen
 • jouw geloof in je vermogen om een (eigen) bedrijf te starten.

Het is al lang bekend dat de overtuigingen (of gedachten) die we hebben – of ze nu waar zijn of niet – onze acties sturen en daarmee ons leven vormgeven.

Het is de uitspraak van Henry Ford die dit heel mooi en compact verwoordt:

“Whether you think you can or you think you can’t. You’re right.”

Gelukkig is er in de laatste 20 jaar veel breinonderzoek gedaan, die deze uitspraak onderbouwd. Het blijkt dat wij in staat zijn om ons brein te herprogrammeren. Het brein is namelijk plastisch. Met een mooi woord heet dat neuroplasticiteit. Dat betekent dat wij ons brein op elk moment van de dag opnieuw kunnen bedraden (kijk hier voor inzichtelijke video hierover). Nieuwe neurale paden kunnen aanleggen.

Neuroplasticiteit van de hersenen is één van de belangrijkste ontdekkingen. Tot voor kort dachten wetenschappers nog dat neurale paden alleen tijdens de kindertijd werden gevormd en veranderd. Ze dachten dus dat het onmogelijk was om op volwassen leeftijd te veranderen of nieuwe verbindingen te maken op basis van nieuwe dingen leren of het opdoen van nieuwe ervaringen.

Hoe verander je jouw brein dan met behulp van die neuroplasticiteit?
Door nieuwe manieren van denken, nieuwe gedragingen, nieuwe ervaringen.
Zo bedraad jij jouw brein opnieuw. En dat is geweldig nieuws!

Want het vermogen van jouw brein om te veranderen en aan te passen, gebruik je om je zelfvertrouwen te vergroten.

Hoe ziet dat er concreet uit?
Het maakt niet uit hoe timide, angstig, teruggetrokken, introvert, verlegen, onzeker je tot nu toe bent geweest. Je kunt je zelfvertrouwen opbouwen door andere nieuwe gedachten aan te bieden, nieuwe acties te ondernemen en nieuwe ervaringen op te doen.
Bijvoorbeeld door met een klein beetje meer moed in actie te komen, waardoor je stapje voor stapje jouw zelfvertrouwen vergroot. Zo bouw je aan het vermogen om met meer zelfvertrouwen door het leven te gaan. Zo heb ik mijn leven ook stapje voor stapje veranderd en heb ik meer en meer zelfvertrouwen gekregen.

Natuurlijk kan ons zelfvertrouwen variëren afhankelijk van onze energie en de situatie waarin we ons bevinden. De ene keer neemt het toe en de andere keer neemt het af. Je krijgt bijvoorbeeld een boost aan zelfvertrouwen als je een overwinning ervaart of waardering krijgt voor iets. En aan de andere kant kunnen we met één klap weer zonder zelfvertrouwen zitten als we worden bekritiseerd, afgewezen of een gebrek aan externe erkenning voelen. We zijn tenslotte ook maar mensen.

Alleen als je voorgaande voorbeelden leest, dan kun je niet aan de indruk onttrekken dat je een speelbal bent van de buitenwereld. Je bent voor het vergroten van je zelfvertrouwen afhankelijk van externe bevestiging. Het is slimmer om niet te afhankelijk te worden van externe bevestiging. Je kunt beter zelf verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat jij jouw zelfvertrouwen behoudt en of vergroot.

Hoe kun jij jouw zelfvertrouwen behouden en vergroten?

Hoe behoudt je jouw zelfvertrouwen en hoe vergroot je deze om de uitdagingen op je pad aan te kunnen …. vooral wanneer je niet in eerste instantie slaagt?

Daar zijn verschillende strategiëen voor. 

Doe alsof ...

Net zoals de eenvoudigste recepten de beste gerechten opleveren, kan ook het eenvoudigste advies de beste resultaten opleveren. De krachtigste manier om zelfvertrouwen op te bouwen, is door te handelen met het zelfvertrouwen dat je wilt laten zien.

Dat wil zeggen, doe alsof je al het vertrouwen bezit dat je wilt hebben.
Spreek je uit. Stretch jezelf. Verlaat je comfortzone!

Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar het opbouwen van een robuust gevoel van zelfvertrouwen – en het uitbannen van de zelftwijfel die het kan ondermijnen – komt het in feite neer op de beslissing om achter jezelf te staan en een risico te nemen.

De enige manier om zelfvertrouwen op te bouwen, is door een risico te nemen en in actie te komen, ondanks je faalangst, schaamte of angst er een zooitje van te maken. Als het goed gaat, weet je dat je meer kunt dan je denkt.

Als dingen niet lukken, weet je nu dat je meer aankan dan je denkt.
Je wint of je leert. Hoe dan ook, je bent beter af. 😉

Hoe vaak zie je niet dat mensen veel te lang in dezelfde functie blijven zitten, omdat ze een  zelfvertrouwen beperkende (en carrière beperkende) overtuiging hebben aangenomen dat ze niet iets anders kunnen.

Ik heb het regelmatig om mij heen gezien, dat iemand een klein stapje op de carrièreladder deed. Om vervolgens stil te blijven zitten om dat niet meer in gevaar te brengen.
Dat is het moment dat je meer tijd gaat doorbrengen in de comfortzone. Daar waar het risico op falen minimaal is. Daar waar het zelfvertrouwen weinig tot niet wordt bedreigd. In ieder geval voor de korte termijn!

Maar zeg nu zelf, als je stopt met iets te willen bereiken, dan stop je met leren.
Als je stopt met leren dan stop je met groeien.

Je stopt met:

 • het vergroten van je kennis en vaardigheden
 • het vergroten van je (eigen)waarde
 • het vergroten van je competentie(s)
 • het vergroten van je veerkracht
 • het vergroten van je invloed op de wereld om je heen
 • het vergroten van je eigen effectiviteit
 • het vergroten van je zelfvertrouwen om dingen mogelijk te maken!

In plaats van te spelen om te winnen of te leren en nieuwe wegen in te slaan, worden mensen gedreven door de angst. Bang om terrein te verliezen. Bang om de reputatie en veiligheid op de korte termijn op het spel te zetten.

Het resulteert in het missen van grotere kansen op je pad. Kansen die nu naar diegenen gaan die niet gestopt zijn met stretchen, groeien, leren en vergroten van hun zelfvertrouwen.

Als jij je niet meer stretcht, dan raak je het kwijt.
Als je het niet meer gebruikt, dan verlies je het.
Use it or lose it!!!

zelfbeeld

De powerpose

Sta rechtop, schouders naar achteren, kin omlaag, kruin omhoog, adem diep door je neus tot in de buik en uit door je neus en glimlach.
Dat is de lichaamshouding van iemand die zelfverzekerd is; iemand die niet gelooft in gedachten of overtuigingen die haar naar beneden halen.

Heb je deze powerpose gedaan? Merk je een verschil? Mooi!

De snelste manier om je emotionele en mentale staat te veranderen, is door je fysiologie te veranderen. Harvard-professor Amy Cuddy heeft ontdekt dat door deze “Power Pose” een dosis testosteron vrijkomt, die helpt bij het verzamelen van moed. En moed heb je nodig om iets te gaan doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan.

“Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk wel dat ik het kan"

Wat zou jouw held doen?

Denk eens aan iemand die je enorm bewondert en die een rustig gevoel van vertrouwen uitstraalt. Vraag je af wat hij of zij zou doen of zeggen als hij/zij met jouw huidige uitdagingen en kansen zou worden geconfronteerd.
Stap in haar/zijn zelfvertrouwen, zekerheid en moed.

Ik ben een groot bewonderaar van Oprah Winfrey. Ik heb mij al regelmatig voorgesteld tijdens een presentatie hoe ik het zelfvertrouwen van Oprah zou hebben. Ik durf mezelf dan meer te laten zien en te horen.

oprah winfrey

Focus op wat je wilt

Waar je je aandacht op richt, daar gaat je energie heen en dat wordt groter.
Waar jij je aandacht op richt, wordt versterkt in jouw realiteit.
Als jij je aandacht richt op dingen die je angstig maken, dan zul je angstiger worden.
Als jij je aandacht richt op dingen die je inspireren, dan zul jij je krachtiger voelen.

Dus in plaats van jezelf angst aan te jagen door je te concentreren op wat je niet wilt dat er gebeurt, focus je op wat je graag zou willen laten gebeuren.

Leef je mogelijkheden, niet je angsten

Mentaal repeteren

Visualisatie is een zeer effectief hulpmiddel om vertrouwen op te bouwen. Het kan namelijk nieuwe neurale paden aanmaken of al bestaande neurale paden activeren. En dat is heel bijzonder. Of je nu in je hoofd het voorstelt (visualiseren of voordenken) of dat je iets in werkelijkheid doet. Het brein weet het verschil niet.

Dus je kunt hier gebruik maken van het ‘Doe alsof ….’ Principe.
Stel je voor dat je zegt en/of doet wat je maar wilt doen met een onwrikbaar geloof in jouw vermogen dat je het goed doet.
Stel je voor dat je gesprek wilt voeren met je leidinggevende over een nieuwe functie. Oefen het dan een paar keer van tevoren door eerst de powerpose te doen, te focussen op wat je wilt, met het zelfvertrouwen van jouw held. En kom dan in actie! Het zal een verschil maken.

Zoals dat met alle emoties gaat, zelfvertrouwen leidt tot meer zelfvertrouwen.
Use it or lose it!!!

Hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer je de wereld aankunt.
Zonder zelfvertrouwen, zit je vast en (be)leef je maar een klein deel van wat er mogelijk is met jouw potentieel.

“Most people live in a restricted circle of potential.”

Hoe nu verder?

twijfel

Wil je jouw onzekerheid en twijfels eindelijk een keer doorbreken en daarvoor in de plaats met meer zelfvertrouwen in het leven staan?

Meld je hier dan aan voor het [GRATIS] webinar: F^ck de onzekerheid. Hoe je jouw zelfvertrouwen een boost geeft. 

Je krijgt tips die je meteen in je werk en persoonlijke leven kan toepassen. Klik hier voor meer informatie.

Binnenkort komt hier de kennisbank

>>Greep op het leven

>>Werkdruk

>>Emotioneel vaardig

>>Zelfvertrouwen

>>Zelfverzekerd

>>Zinvol leven

>>Vitaliteit

>>Mentale veerkracht

>>Persoonlijke groei

>>Beweging

>>Energie

>>Ontspanning

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten