succesvolle vrouw
Ervaren vitaliteit coach & veerkracht trainer voor professionals, Jacqueline te Brake

Jacqueline te Brake

20 maart 2020 in <beter leven>

10 minuten leestijd

Hoe weet je dat je goed op weg bent naar succes

Hoe kun je zien of JIJ succes gaat hebben in het leven?
Zijn er signalen die jouw slagingskansen kunnen voorspellen?
Hoe weet je of iemand anders in jouw omgeving het goed gaat doen?

Wat zijn de bouwstenen die tot succes leiden?
Tja, dat is waar het om draait in de persoonlijke ontwikkeling business en de zelfhulp markt.
De simpele vraag wat we kunnen we doen om meer succes en geluk te hebben in ons leven.

Jaren geleden leerde ik in een waardevolle mastermind met veel succesvolle mensen dat er 4 pijlers voor succes zijn. Ik bespreek ze hieronder. 

Inhoud

Pijler #1: Passie

Misschien niet zo verrassend, maar we hebben als wij iets in ons leven willen bereiken, een passie nodig. Ofwel een brandend verlangen, iets wat je heel graag wilt. Napoleon Hill beschrijft dat in zijn boek Denk en word rijk als een verlangen waarbij Je MOET winnen.

Als het moeilijk wordt, dan geeft dat verlangen je het vuurtje om door te zetten. En als het nodig is weer opnieuw te beginnen. Dat brandende verlangen is hetgeen dat je elke dag weer een stukje verder naar voren trekt richting jouw doel.

Hoe vaak ik in mijn coachpraktijk niet heb gehoord: ‘ik vind het wel leuk, maar om er helemaal voor te gaan, dat ook weer niet’. En dat is eerlijk gezegd niet best. Want als je nergens echt voor gaat, dan is de kans een stuk groter dat de wat sombere kant van het leven op de loer ligt, toch?

Hoe ontstaat verlangen?
Niemand heeft mij mijn verlangen meegegeven. Dat heb ik voor mezelf ontdekt en bepaald. Hoe?

Simpel door er op uit te gaan. Met mensen te praten, door boeken te lezen, te ervaren wat er allemaal te doen is in de wereld. Zo ontdek je waar je bij wilt horen. Door al die ervaringen kom je erachter wat je leuk vindt. Wat je niet leuk vindt. Niemand in mijn familie komt uit de business van persoonlijke ontwikkeling. Het is me dus niet met de paplepel ingegoten ;).

Ik heb altijd wel een bepaalde nieuwsgierigheid of drive gehad om te achterhalen waarom sommige mensen geluk hebben en anderen niet. Wat maakt het verschil? Hoe denken die mensen die meer geluk & succes hebben? Wat doen ze? Hoe praten ze?

Die passie naar persoonlijke ontwikkeling heb ik als een kompas gebruikt op mijn weg naar wat ik graag wilde bereiken in mijn leven. En dat heeft mij allerlei ervaringen en ontmoetingen gegeven. Die hebben mij gevormd tot wie ik nu ben. En nog steeds ben ik mateloos geïnteresseerd in bijvoorbeeld hoe het brein een rol speelt in het hebben van succes.

Een verlangen komt voort uit je ervaringen. Uit het onderzoeken van dingen. Het ontdekken van de wereld, het optrekken met andere mensen om te zien wat zij doen. Dit is één van de redenen dat wij van jongs af aan veel met onze kinderen zijn gaan reizen. Nieuwe plekken ontdekken, andere manieren van doen ervaren. Wij hebben ze ook laten snuffelen aan allerlei sporten, verenigingen, scholen, etc..

Ik heb jarenlang een schilderij in de woonkamer gehad, die als een soort anker fungeerde. Het herinnerde mij er elke dag aan wat ik mijn kinderen mee wilde geven in het leven. Dat beeld is van twee kinderen die uit een grote hoeveelheid ballonnen (ervaringen) hun eigen voorkeur kiezen.

We hebben dus een verlangen te hebben. Een verlangen dat niet alleen nodig is voor het eindresultaat zoals geld, status, trots en tevredenheid. Die komen vanzelf wel op ons pad. De resultaten zijn namelijk het gevolg van wat je onderweg allemaal doet. Die reis is misschien wel veel belangrijker als het gaat om verlangen.

Het verlangen om de persoon te worden, die wij graag willen zijn.
Weet je nog als je vroeger werd gevraagd wat je wilde worden? Dokter, leraar, danseres, prinses, topsporter, brandweer…. En voila, je ging je (ver)kleden als die persoon, je ging lopen, praten, gedragen als die persoon. Je ging ervaren hoe het was om die persoon te zijn. Dit is by the way mijn dochter…. alweer heel lang geleden ;).

passie wie wil je zijn

Nu we groter en volwassen zijn, kunnen we dat nog steeds doen. Je kunt je kleden als de persoon die jij wilt zijn. Je kunt de woorden gebruiken die daarbij horen, lopen als die persoon om zo meer en meer te ervaren hoe het is om die persoon te zijn….. als je maar graag genoeg wilt.

Dus…. wat is jouw passie, wat is jouw brandend verlangen?

Pijler #2: Richting

Je hebt nu je verlangen helder.  Bijvoorbeeld vitaal zijn tot op hoge leeftijd. Goed zijn in je werk. Topsporter worden. Een foundation opzetten voor weeskinderen. Een goede ouder zijn. Een eigen bedrijf van de grond tillen. Dan heb je vervolgens richting nodig. Hoe ga je het namelijk realiseren?

Een heleboel mensen hebben een geweldig verlangen, maar …. willen niet het werk verrichten wat nodig is om succes te bereiken. Er zijn genoeg mensen die zijn waar jij wilt wezen. Zij hebben het pad al gelopen met alle valkuilen. ze geven workshops of coachen mensen. Ze hebben er boeken over geschreven met strategieën en tips. Deze mensen die je zijn voorgegaan, die kun je modelleren. Je kunt de stappen nabootsen die zij gezet hebben. Hun strategieën op volgen om zo te leren hoe je het hebt aan te pakken.

Het is slim en wijs om naar mensen te luisteren die zijn waar jij wilt wezen. Zij hebben de routekaart én kunnen je behoeden voor de valkuilen waar zij wel in zijn gevallen. Het scheelt je een hoop tijd én geld! 

Tijdens mijn eigen coaching kreeg ik altijd te horen “The time to have the map is before you enter the woods.”
Met andere woorden je hebt een routekaart nodig voordat je ergens aan begint.

Ik merk dat veel mensen op dit moment richting missen in hun leven. Ze zijn rusteloos. De weg kwijt. Zelfs gefrustreerd. Ze dwalen rond in een grote zee van mogelijkheden, maar weten niet hoe ze daar goed gebruik van kunnen maken. Ze weten ook niet welke mensen hun het beste verder kunnen helpen. Ze kunnen het bekende kaf van het koren niet scheiden.

Als je een verlangen hebt, vraag de mensen die het al met succes hebben bereikt. Stel ze een heleboel vragen over hoe ze zijn begonnen. Wat ze hebben gedaan om het voor elkaar te krijgen. Ook de experts zijn geweest waar jij nu bent. Zij hebben het ook moeten leren.

Ik heb mijn business Mindinspirations ook niet zomaar opgezet. Ik laat mij nog steeds coachen door iemand die super succesvol is in online marketing. Hij weet precies welke stappen ik heb te nemen. Waar ik door heen ga. Waar de valkuilen liggen. Waar het moeilijker wordt en wat er allemaal nodig is om de marketing succesvol te laten zijn.

Als het laten coachen voor jou (nog) een stap te ver is, lees boeken van experts. Als het gaat om persoonlijke ontwikkeling maak ik als fanatiek lezer dankbaar gebruik van de vele boeken die er zijn over persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn geschreven door mensen die met succes iets hebben bereikt. Zij zijn waar jij wilt wezen en zijn geweest waar jij nu bent. Die mensen wil je modelleren.

Dus als je een verlangen hebt, dan heb je een routekaart nodig. Je hebt richting nodig.
Dus… wat ga jij nu doen om richting te krijgen?
Heb jij een routekaart?

Pijler #3: Doorzettingsvermogen

De derde pijler voor meer geluk & succes, is het hebben van doorzettingsvermogen of discipline. Als je iets heel graag wilt bereiken dan heb je een  brandend verlangen nodig (pijler #1) met een routekaart (pijler #2), die je consistent (pijler #3) opvolgt en uitvoert.

Laten wij het eens omdraaien. Hoe makkelijk is het om niet door te zetten? 
Om niet te doen wat er nodig is om jouw doel te behalen. Vooral op momenten dat je er ook geen zin in hebt.
Een stuk makkelijker dan om elke dag bepaalde handelingen te herhalen, waar je niet altijd zin in hebt.
Als je iets wilt bereiken, dan heb je elke dag gedisciplineerd te zijn.
Je hebt (nieuwe) gewoonten te creëren, die je elke dag kunt herhalen.

discipline

Angela Duckworth heeft ‘De grit factor‘ geschreven. Grit betekent passie + doorzettingsvermogen. Uit haar onderzoek bleek dat mensen die succes hebben allemaal ‘gritty’ zijn. Dat betekent dat ze weten wat ze willen (pijler #1 passie + pijler #2 richting) en zijn daaraan gecommitteerd. Voor jaren. Soms langer. Soms hun hele leven (pijler #3, doorzettingsvermogen).

Als je bijvoorbeeld vitaal wilt zijn, dan heb je dagelijks of om de dag een workout te doen. Hard te lopen. Je hebt consistent te zijn in je acties. Dus stel dat je elke dinsdag en donderdag sport in de sportschool. Maar deze dinsdag sla je een keertje over. Ben je dan consistent?
Of alleen vandaag neem je dat gebakje op je werk. Morgen ga je weer verder met gezond eten. Ben je dan consistent? 
Of je hebt alleen nu even geen zin om met het project verder te gaan en morgen ga je er met frisse zin weer tegenaan. Ben je dan consistent?

Elke keer dat je de makkelijkste weg kiest, wordt je meer de persoon die liever doet wat makkelijk is. Zo bereik je niet wat je graag wilt. Je ondermijnt je eigen geluk. Je saboteert je eigen succes. Je bent niet consistent.

Hoe je één ding doet,
is hoe je alles doet

T. Harv Eker

Er is niet één succesvol persoon op de hele wereld die niet een hoge dosis doorzettingsvermogen heeft. Succesvolle mensen zijn totaal gecommitteerd aan hun gewoonten en acties die hen ondersteunen op  hun pad van verlangen. Ze zijn bereid om er andere zaken voor op te geven. Kijk maar naar topsporters. Ze zijn bereid om bijvoorbeeld hun sociale leven voor een tijdje op een lager pitje te zetten.

Ben jij bijvoorbeeld bereid om jouw hobby een tijdje in de ijskast te zetten? Om je geheel te focussen op het bereiken van jouw doel? Dat is wat commitment betekent.
Dus schrijf eens op wat jij vanaf nu elke dag consistent kunt doen om jouw doel te realiseren? Bijvoorbeeld:

  • ik ga vanaf nu elke dag naar de sportschool.
  • Ik ga vanaf nu elke dag ’s ochtends 10 minuten mediteren.
  • Ik ga vanaf nu elke dag deze drie dingen doen om productiever te zijn.

Met doorzettingsvermogen wordt succes bereikt.

Soms lijkt het of het succes iemand komt aanwaaien. Het lijkt wel een appeltje eitje verhaal. Er wordt dan gezegd ‘die heeft altijd mazzel’ of ‘die heeft altijd geluk’.  Succes of geluk hebben, is een keuze, het is een strategie! Wat de meeste mensen niet zien, is dat er heel wat uren en inspanningen aan vooraf zijn gegaan. 

 

Dus het hebben van een geweldig voetbalcarrière is niet van de één op de andere dag ontstaan. Er zijn heel wat vlieguren gemaakt. Op die manier zijn gewoonten ingeslepen die na verloop van tijd op de automatische piloot kunnen worden uitgevoerd. Voor de buitenwereld lijkt het dan net of het bijna geen energie kost. En dat klopt. Maar dat is alleen ontstaan door de discipline die iemand zichzelf heeft opgelegd om het succes te bereiken die zij graag wilde.

Discipline wordt wel eens gezien als een negatief iets. Hoe mooi is het om het als een plezierige gewoonte te zien op weg naar het bereiken van jouw dromen. Wat een fantastisch vooruitzicht!

Pijler #4: Afleiding vermijden

Misschien had deze pijler wel als eerste genoemd moeten worden. Het vermijden van afleiding. De buitenwereld overspoelt ons met allerlei zaken die ons afleiden. Jouw job is ervoor te zorgen dat je in de richting blijft gaan van je verlangen. Dat je gedisciplineerd blijft doen wat nodig is om jouw droom te bereiken. Dat betekent minimaliseren en weghalen van allerlei afleidingen.

Waar te beginnen?
Begin met het verminderen van het aantal uren die je aan televisie kijken besteed.
Heb je enig idee hoeveel tijd er gemiddeld voor de televisie wordt doorgebracht?

Gemiddeld zo’n 3 uur per dag. Allemaal afleiding. Als je dat aantal uren per dag vermenigvuldigt met de gemiddelde leeftijd die een volwassen persoon bereikt, dan zitten wij gemiddeld zo’n 10 jaar van ons leven 24/7 voor de televisie. Dat had je waarschijnlijk niet verwacht hé?
We zijn een decennium van ons leven kwijt, die wij anders hadden kunnen besteden, namelijk aan:

  • Bezoeken van nieuwe plaatsen
  • Boeken lezen
  • Talen leren
  • Talenten en vaardigheden vergroten
  • Ontmoetingen met nieuwe vrienden
  • Meer tijd met onze familie en vrienden
  • En nog veel meer…!

En dat doen we niet of minder allemaal vanwege de afleiding van de televisie.

Misschien is de televisie niet jouw afleiding. Misschien is het jouw computer, iPad of mobiel.
Het is natuurlijk een beetje gevaarlijk dat ik dat zeg, want misschien is DIT wel jouw afleiding van de dag ;).

Kies ervoor om de juiste dingen te consumeren. Die dingen die jou ondersteunen op weg naar jouw succes.
Als je dat doet, dan krijg je een decennium terug van je leven!

Hoe ga jij jouw pijlers neerzetten?

Je weet nu de 4 pijlers waarop jij jouw succes & geluk kunt bouwen. Hoe begin je? Dit is een mogelijkheid:

Elke ochtend stel jij jezelf de volgende vragen:
– pijler #1: Wat is mijn passie, wat is mijn brandend verlangen?
– pijler #2 Wat ga ik vandaag doen om dichterbij mijn verlangen te komen?
– pijler #3 Hoe ga ik daar vandaag gedisciplineerd aan werken?
– pijler #4 Welke afleiding verwijder ik zodat ik gefocust blijf op wat ik belangrijk vind?

Elke dag weer stel jij je deze vragen. Vol discipline. Vol doorzettingsvermogen. En dan komt er een dag dat het zo ‘gewoon’ is, dat je het op de automatische piloot kunt uitvoeren. En dan zegt de buitenwereld…. wauwww…. alles wat zij aanraakt, verandert in goud. Zij heeft altijd geluk!

En jij …… jij weet wel beter ;).

Houd onderstaande infographic bij de hand om je eraan te herinneren welke vragen je elke dag hebt te stellen.

4 pijlers van succes

Hoe nu verder?

Het vinden van je passie is niet altijd makkelijk.
Kijk hier eens of dit je verder helpt.

Wil je dat iemand je daarin begeleidt. Vraag dan een kosteloos groeigesprek aan.  

Binnenkort komt hier de kennisbank

>>Greep op het leven

>>Werkdruk

>>Emotioneel vaardig

>>Zelfvertrouwen

>>Zelfverzekerd

>>Zinvol leven

>>Vitaliteit

>>Mentale veerkracht

>>Persoonlijke groei

>>Beweging

>>Energie

>>Ontspanning

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten