resetknop dagelijkse stress
Ervaren vitaliteit coach & veerkracht trainer voor professionals, Jacqueline te Brake

Jacqueline te Brake

20 maart 2020 in Beter voelen

3 minuten leestijd

Dagelijkse stress verminderen met deze resetknop

In dit blog deel ik een aantal ideeën over hoe jij jouw dagelijkse stress op een gemakkelijke manier kunt verminderen. Uit allerlei onderzoek blijkt dat hartklachten voor een groot deel zijn toe te schrijven aan stress. Dat is weinig opbeurend nieuws.
Negatieve stress is namelijk destructief voor je gezondheid en je leven.

Heb je de kracht er niet meer voor?

Merk je dat jouw dagelijkse stress je vermoeider maakt?Je uitwoont?
Het gevoel geeft dat je er ‘de energie  niet meer voor hebt’?
Alles veel meer moeite kost? Weinig tot niets meer voor elkaar krijgt?

Je bent niet de enige. Er zijn velen net als jij gestrest. Ze voelen zich ook overweldigd door alles wat er op hun pad komt. En voor alle eerlijkheid….

Ik ken dat ook. Ik heb dat zelf ook helaas te vaak meegemaakt. En als de stress langdurig aanhoudt, dan ligt een burn out op de loer. Het gevoel wanneer makkelijke taken veel van je vergen. En moeilijke taken? Dat is een mission impossible.

Herkenbaar?

Jouw brein laat het bij dagelijkse stress ook afweten

Even voor de goede orde. Een beetje dagelijkse stress is prima. Ik heb het dan over stress die ons dat beetje extra gas geven om een aantal zaken gedaan te krijgen. Maar teveel stress zorgt ervoor dat jouw brein letterlijk op slot gaat. Je kunt stress zien als het gaspedaal in een auto die nog eens extra stresshormonen in je lijf pompt. Dit leidt tot bloeddrukverhoging in je lijf. Dus de stress die je hebt, levert alleen nog maar meer stress op.

Wat je misschien niet weet. Die extra stress leidt tot vermindering van bloedtoevoer naar jouw rationele brein. Dat deel van het brein waar je cognitieve functies plaatsvinden. Die worden niet meer zo goed uitgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld:

  • je geheugen minder
  • het nadenken over een taak moeilijker
  • het op een rijtje krijgen van zaken lastiger
  • keuzes maken bijna onmogelijk.

Je wordt beetje bij beetje steeds meer onzeker. Het sluipt erin. En opeens slaat stress om in paniek en angst. Puur en alleen omdat we het gevoel hebben dat wij de greep op het leven kwijt zijn.

Je immuunsysteem gaat ook niet lekker op die stresshormonen in je lijf. Dus die gaat op den duur ook minder en minder functioneren.

En als dat gebeurt. Tja, dan weten wij allemaal dat wij ook niet meer lekker slapen. Ons slaappatroon wordt aangetast én aangepast. Slapen wordt een uitdaging. We komen slaap tekort en zijn vatbaarder voor allerlei virussen. Om maar niet te spreken over onze productiviteit, die lijdt onder dit alles.

Een vicieuze cirkel waarin je terecht komt en zich blijft herhalen, tenzij…

Reset knop voor stress

Thich Nhat Hanh is een bescheiden Boeddhistische monnik, die het boek ‘Iedere stap is vrede‘ heeft geschreven. Hij beschrijft daarin op een uitermate praktische manier hoe je in ons jachtige leven tot rust kunt komen.

Eén van zijn technieken is de mondyoga.  Geweldige term! Een soort van time out. Simpel. Overval toepasbaar. Waar je ook bent. 

  1. Agendeer 3 momenten per dag in jouw agenda of mobiel met als onderwerp ‘time-out’.
  2. Neem een paar minuten om met je ogen dicht diep in te ademen door de neus en uit door je mond.
  3. Je zult versteld staan van deze simpele techniek. Je voelt de stress letterlijk van je afglijden.
    (Als je jonge kinderen hebt, dan kun je ze ook even laten rennen, zelfde idee, zelfde effect 😉  ).

Als je het effect van deze simpele techniek niet alleen wil voelen maar ook wilt zien. Kijk dan voor de oefening even in de spiegel. Doe de oefening. Kijk dan na de oefening nog een keer. Je zult een zichtbaar verschil zien.

Verkijk je niet op deze simpele ademhalingstechniek!!
Het is gebaseerd op hoe ons brein werkt.

Je kunt deze techniek zien als een soort van reset knop voor je brein. Door deze knop in te drukken haal je als het ware de voet van het gaspedaal. Daardoor worden er minder stresshormonen – zoals adrenaline en cortisol  -naar je brein gepompt. Resultaat is dat er weer meer bloedtoevoer naar je rationele brein gaat (je bloeddruk neemt ook af). Je bent alerter, productiever. 

Je kunt deze techniek doen wanneer je maar wilt, waar je ook bent. Slim om het voorafgaand aan een moeilijk gesprek of  situatie te doen. Met een beetje oefening reduceer je zienderogen jouw stress.
Hoe tof zou dat zijn?

Nu je jouw stress  verminderd hebt, ben je weer meer aan boord. Je bent een stuk productiever. Meer gefocust. Meer open voor samenwerking. Minder bang.

Je hebt er weer de kracht voor!
Voor wat dan ook. 😉

Binnenkort komt hier de kennisbank

>>Greep op het leven

>>Werkdruk

>>Emotioneel vaardig

>>Zelfvertrouwen

>>Zelfverzekerd

>>Zinvol leven

>>Vitaliteit

>>Mentale veerkracht

>>Persoonlijke groei

>>Beweging

>>Energie

>>Ontspanning

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten