energieker door het leven
Ervaren vitaliteit coach & veerkracht trainer voor professionals, Jacqueline te Brake

Jacqueline te Brake

20 maart 2020 in <beter leven>

10 minuten leestijd

7 Tips om energieker door het leven te gaan

De meeste mensen hebben weinig energie. Zeker aan het einde van de dag. Dan is het op.
Weet je hoe dat komt? Ze hebben geen controle over hun mind.

  • Ze hebben last van steeds terugkerende negatieve gedachten. Ze worden er zelf gek van.
    Ze kunnen hun gedachten niet stoppen. Of erger komen er niet van af.
  • Ze zijn helemaal geobsedeerd door iets negatiefs wat hen is overkomen.
    Het beeld blijft zich maar in hun hoofd keer op keer afspelen.
  • Ze kunnen hun aandacht nergens bijhouden, ze zijn snel afgeleid.

Herken jij je hier in?

Laten we eerst even stil staan bij hoe met name jouw negatieve gedachten ontstaan. Om dat te begrijpen, hebben wij jouw mind even van dichtbij te bekijken. Als je dat begrijpt, weet je ook waar jouw energielek zit. Daarna heb ik 7 tips waarmee je die energielek kunt dichten en meer energie overhoudt aan het einde van de dag.

Inhoud

Hoe werkt het onbewuste (A) en bewuste deel (B) van jouw mind

We hebben 2 systemen als het gaat om het ontstaan van gedachten.

We hebben systeem A met zijn automatische onbewuste gedachten en impulsen. Zonder nadenken ploppen hier spontaan gedachten naar boven. Dat komt omdat je deze gedachten-route zo vaak in het verleden hebt doorlopen, dat er specifieke neurale paden voor zijn aangelegd in jouw brein.

Jouw brein vindt dit geweldig. Hoeft die zich niet al teveel in te spannen. Het hoeft alleen maar na te gaan wat er al aan informatie is opgeslagen. Zich dan af te vragen hoe dat in de betreffende situatie is toe te passen. En dat plopt dan op. Dat kost weinig energie en daar houdt het brein van ;).

Dus als je bepaalde angsten hebt gehad en een soortgelijke situatie doet zich nu voor, dan zal het brein je opnieuw willen beschermen en roept “ren weer zo hard als je kunt!!” Voor sommige angsten is dit verstandig. Maar laten we eerlijk zijn, voor de meeste angsten zoals het spreken in een vergadering of het doen van rijexamen is rennen niet de meest voor de hand liggende keuze.

Deze automatische gedachten die voortkomen uit het beschermen van jou als persoon, ondersteunen je vaker niet dan wel in het bereiken van je doelen. Het is alleen de gemakkelijkste route die het brein kent.

Als je energieker door het leven wil, dan kun je beter werken aan systeem B.  Dat is het bewuste deel van de mind. Dit systeem kunnen we beter besturen en hier hebben wij de mogelijkheid om onze gedachten en gedrag zelf te bepalen. We zijn dan niet meer zo afhankelijk van systeem A, waarbij we maar moeten afwachten welke (vooral negatieve) gedachten er volautomatisch omhoog ploppen. De gedachten die voor een enorme energieverlies zorgen.

bewuste en onbewuste mind

Herprogrammeren van je mind om energielekken te dichten

Het grootste deel van ons leven vindt plaats op de automatische piloot. Dat komt dus voort uit systeem A. Het onbewuste volautomatische systeem met alle emoties die daaraan vastzitten. Op zich is dat handig. Elke keer  moeten nadenken over hoe je koffie of thee zet, dan kost verhoudingsgewijs wel veel energie.

Dus dat is fijn. Alleen in sommige gevallen is die automatische piloot in het verleden niet helemaal zo geprogrammeerd dat wij er profijt van hebben. Integendeel. 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat wij gemiddeld 60.000 gedachten hebben per dag. 90% Daarvan had je gisteren ook al. En daarvan zijn er gemiddeld zo’n 80% negatief!!

Dat kost bakken met energie!!!!
Dus als je vindt dat je door de dag heen te weinig energie hebt en zeker aan het einde van de dag, dan weet je nu waar dat vandaan komt. Het is tijd voor een update van je mind.

En als we dan toch die update willen doen, dan is het slim om te kijken hoe succesvolle mensen dat doen. Twee vliegen in één klap.

Succesvolle mensen hebben hun mind ook te updaten. En dat doen ze gedisciplineerd. Zij hebben hun systeem A – met hun automatische onbewuste gedachten – ge(her)programmeerd via hun systeem B – het bewuste deel van de mind –. Dat hebben ze op een manier gedaan, dat systeem A nu automatisch meer positieve en ondersteunende gedachten er uitwerpt. Zo kunnen ze sneller en vaker goede besluiten nemen, die bijdragen tot het bereiken van hun doelen en dromen. Zeg nou zelf, als je dat leest geeft dat al energie.

In plaats van een systeem dat automatisch negatieve gedachten uitwerpt, hebben zij een systeem dat automatisch positieve gedachten uitwerpt.

Handig hé?
Ik hoor het je al vragen; hoe doen ze dat?
Goeie vraag!

Formule voor het updaten van de mind voor meer energie

Er is een handige formule, die duidelijk maakt hoe gedachten zich ontwikkelen tot sterke energieke en automatische gedachten in ons leven.

Deze formule = Aandacht, gevoel en tijd

Laat ik dat uitleggen. Mensen die vaak terugkerende negatieve gedachten en gevoelens hebben, geven aan deze gedachten vaak meer aandacht dan aan andere positieve gedachten, toch?
Hun focus is gericht op het negatieve.

Er is een bekende gezegde: waar jij je aandacht op richt, daar gaat jouw energie naartoe en dat wordt groter.

herprogrammeren van de mind

Waar jij je aandacht op richt, dat is voor jouw belangrijk. Anders dacht je er toch niet aan? Dus denk je er vaker aan gedurende een langere periode. Door herhaaldelijk aan deze gedachten te denken – met behulp van systeem B – zorg je ervoor dat deze gedachten na verloop van tijd in systeem A terecht komen. Het onbewuste volautomatische systeem dat zegt ‘ahhh dit is bekend, hier hebben we al heel vaak en heel lang over nagedacht, ik weet wat ik heb te doen’. 

Deze formule voor het updaten van je mind heeft een negatieve kant als ook een positieve kant.

De negatieve kant is dat als je doorlopend aandacht blijft schenken aan het negatieve en daar naar handelt, dan neemt de mind het na verloop van tijd over. Het wordt dan automatisch geconditioneerd gedrag waar je geen controle meer over hebt. Het is een gewoonte geworden, die volautomatisch loopt. Je doet het zonder erbij na te denken. 

En zoeffff….. voor je het weet, zit je op de bank met de zak chips in de hand. En daar gaat je voornemen om gezond te doen. Met als gevolg een energie dip.

De positieve kant van de formule is dat wij diezelfde skillset kunnen toepassen om positieve gedachten in ons leven te brengen. We kunnen positieve gedachten en positieve benaderingen van het leven veel belangrijker maken. Daar meer op focussen gedurende een langere tijdsperiode. Door daarop te focussen gedurende een langere periode, zorg je ervoor dat het kan indalen in systeem A. Het onbewuste volautomatische systeem zegt ‘ahh, dat is makkelijk, daar hebben wij het al vaker over gehad’ en het denkt meteen positieve gedachten.

En zoeffff….. voor je het weet, zit je op de bank met een heerlijk in stukjes gesneden appel. En bij je voornemen om gezond te doen, hoef je niet meer na te denken en als bonus krijg je een energie boost 😉

updaten van je mind

7 Tips om energieker door het leven te gaan

Nu je snapt hoe jouw mind functioneert, is het makkelijker om de tips toe te passen.

Tip 1: Neem controle over waar jouw aandacht naartoe gaat. Waar zit jij nu met je gedachten? Zijn ze ondersteunend of komen er telkens negatieve beschermende gedachten automatisch naar boven ploppen?

Tip 2: Achterhalen waar je aandacht naartoe gaat, kun je ook doen door bewust te worden van jouw lichaam. Wat voel je? Waar? Welke emotie zit daar? Elke keer als je ergens staat te wachten, ga met je aandacht naar je lichaam en voel de emoties die je hebt. Bij het verkeerslicht. Bij de kassa. Bij de kapper. Check ze.

Hoe meer jij bewust bent, hoe eerder je de negatieve gedachten kunt onderbreken!  Je kunt dan met je focus jouw mind weer op een positiever spoor zetten. Dat is persoonlijk leiderschap.

Tip 3: Je zet je mind op een ander positiever spoor door het tegenovergestelde te denken van de negatieve gedachte. Focus je daar op. Stel een positief resultaat voor, een positieve gedachte. Hoe je een situatie positiever kunt benaderen of welke positieve volgende stappen je kunt zetten. Door een positief gevoel te plakken aan deze gedachte maak je het belangrijk. Ook voor je mind! 

Tip 4: Houd je focus op het positieve. Wil de mind terug naar het negatieve, zeg dan ‘next’ of ‘cancel cancel’.
Focus! Dat is wat je hiervoor nodig hebt. Positieve gedachte met positief gevoel voor een langere periode. Het doorlopend herhalen van het positieve als alternatief voor de negatieve, zorgt voor het  vitaliseren van je mind.

veranderen van gedachten

Tip 5: Verwacht niet op een dag te ontwaken in een perfecte wereld. Je zult pieker of zorgen momenten kennen. Dat heb ik ook nog doorlopend, alleen je veert na verloop van tijd sneller terug. Je hebt je mind geconditioneerd om het sneller te onderbreken en te zeggen ‘next’. Je kunt dezelfde tijd, energie en focus stoppen in een negatieve gedachte of in een positieve gedachte! Jouw keuze! En als je kiest voor het positieve. Geef de gedachte dan de kans om in te dalen in het vol automatische systeem A. Herhaling zorgt daarvoor. Hiermee vergroot jij jouw mogelijkheden, elke dag een stapje meer.

Tip 6: Stel jezelf elke dag een paar vragen. Bijvoorbeeld als je opstaat, tijdens de lunch en net voor je naar bed toe gaat. Vragen die je helpen om op het positieve te focussen gedurende de dag. Bijvoorbeeld vragen als:
– waar ben ik nu  dankbaar voor?
– hoe kan ik meer plezier beleven vandaag (morgen)?
– hoe kan ik iemand vandaag (morgen) op een positieve manier verrassen?
– hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn ontmoetingen met anderen harmonisch verlopen? etc..
Als je dit zo’n 30 dagen doet, zul je een shift ervaren in je leven. Verkijk je niet op de simpelheid van de oefening. Je geeft het 3x per dag aandacht, je geeft het tijd mee door het dagelijks een aantal minuten te doen én dat voor 30 dagen. Jouw mind kan niet anders dan meer vanuit die mindset gaan denken en handelen en deze volautomatisch gaan toepassen. Een energiebooster!

Tip 7: Een andere manier om een energieker leven te krijgen, is jouw ideale zelf te beschrijven in 3 woorden.
Mijn ideale zelf zijn: aanwezig zijn, enthousiast en passie. Ik heb deze op mijn mobiel gezet. Elk uur ploppen ze op. Ik lees ze en denk dan “oeps …Enthousiast?!” Verre van! Ik doorbreek de gedachten die mij vasthouden: ‘next’ en denk aan iets anders wat mij wel blij maakt. Een paar minuten…. Met een geweldig effect. 

Oude denken loslaten om nieuwe toe te laten

Energieker of vitaler zijn, betekent het doorbreken van het ‘oude’ denken. Als je namelijk blijft denken zoals je altijd dacht, krijg je wat je altijd kreeg. Voor het doorbreken van het oude denken is discipline nodig. Laat duidelijk zijn, wij hebben allemaal – ook de super succesvolle mensen – onbewuste gedachten. Om ze in een andere positievere richting te sturen, heb je de controle bewust over te nemen en de focus in een tegenovergestelde richting te brengen. Als je dit op dagelijkse basis doet, dan leer jij jouw mind wat het heeft te doen.

Maak de keuze om anders te gaan denken.
Betere keuze, meer energie!

Hoe nu verder?

Als je energieker door leven wilt gaan en zo een bloeiend leven wilt opbouwen, dan is deze training een aanrader. Je ontdekt hoe je jouw oude denken los kunt laten en een nieuwe manier van denken kunt implementeren in jouw leven. 

Binnenkort komt hier de kennisbank

>>Greep op het leven

>>Werkdruk

>>Emotioneel vaardig

>>Zelfvertrouwen

>>Zelfverzekerd

>>Zinvol leven

>>Vitaliteit

>>Mentale veerkracht

>>Persoonlijke groei

>>Beweging

>>Energie

>>Ontspanning

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten