Jacqueline te Brake Mindinspirations

Jacqueline te Brake

20 maart 2020 in beter denken

4 minuten leestijd

Juiste besluiten nemen met deze 3 tips

Als je onzeker bent of niet weet wat te doen, hoe zorg je er dan voor dat je een besluit niet voor je uit blijft schuiven, hoe neem je de juiste besluiten en hoe zorg je ervoor dat je in actie komt?

Hier zijn 3 tips:

Tip #1. Neem sneller een besluit

Ik krijg vaak de vraag “Jacqueline, hoe neem ik nu een juist besluit? Ik zit maar te wikken en te wegen en ik kom niet verder”.

De meeste mensen stellen het nemen van een beslissing over iets vaak uit, net zolang tot het water aan hun lippen staat. En dat is niet handig, want nu moet er onder druk een besluit worden genomen.

Het is veel makkelijker een besluit snel te nemen. Waarom?
Omdat er anders meer zaken bijkomen, dan eraf gaan. En die bijkomende zaken zijn meestal niet de dingen die je er ook nog eens bij wilde hebben.

besluiten

Als je bijvoorbeeld in een baan zit, die je tegen staat. Waar je geen energie van krijgt. Neem dan eerder het besluit om te vertrekken. Wacht niet tot de situatie onhoudbaar is geworden.
Let wel, ik zeg niet dat je geen informatie moet verzamelen om een goede afweging te maken (zie daarvoor tip #3). Maar ga niet over analyseren. Dat doe je als je bang bent om een stap te maken. Bang bent om te veranderen.

Dus neem een besluit, stel het niet uit.
En als je een besluit hebt genomen, houd je er aan.
Klinkt makkelijk, hé?

Maar uitstellen en er met een grote boog om heen lopen is voor de korte termijn misschien heel prettig, maar op de langere termijn gaat het schuren en krijg je er last van. Meer dan je lief is.

Tip #2. Neem een besluit aan de hand van criteria

Welke criteria hanteer je als je sneller een juist besluit wilt nemen?

Je kunt het vanuit drie perspectieven aanvliegen:
– is het goed voor jou?
– is het goed voor anderen?
– is het goed voor iedereen?

Stel je hebt voor een andere baan in Amsterdam gekozen en je hebt een besluit te nemen of je daarvoor wilt verhuizen. Hoe neem je een besluit over verhuizen naar Amsterdam of niet?

Stel jezelf de volgende 3 vragen:
– Voelt het goed voor mij om naar Amsterdam te verhuizen?
– Is het ook goed voor de mensen om mij heen, zoals mijn familie en mijn vrienden? Hebben zij er ook baat bij?
– Als heel Nederland te maken had met dit besluit, wat zouden zij dan doen?

Die laatste vraag is misschien een verrassende vraag. Het maakt het perspectief van waaruit je een besluit neemt, nog wat groter. Je zou het de kranten-lakmoestest kunnen noemen.

Stel dat jouw besluit op de voorpagina komt van het NRC, de Volkskrant en het Algemeen Dagblad en op verschillende populaire newsfeeds van Facebook, zou je trots zijn op jouw besluit?

Misschien zul je niet altijd helemaal tevreden zijn met de antwoorden op jouw vraag, maar door deze vragen te overwegen wordt jouw manier van besluiten nemen wel veel beter.

Misschien komen er nog andere criteria in je op die je mee kunt laten wegen bij het nemen van besluiten?
Maak een lijst met jouw criteria voor het nemen van goede besluiten en houd het bij de hand elke keer als je een besluit hebt te nemen.

Tip #3. Verzamel op een slimme manier informatie

Slechte besluiten zijn vaak het resultaat van het handelen zonder informatie vooraf. Luisteren naar de verkeerde mensen of het geforceerd nemen van een verkeerd besluit.

We luisteren toch nog vaak naar de verkeerde mensen bij het nemen van een besluit:
– ze zijn geen expert op dat gebied
– ze kennen het onderwerp niet
– ze kennen jou niet goed genoeg
– ze hebben geen weet van jouw talenten, jouw passie, jouw zwakten.
En toch luister jij naar ze.

De besluiten waarvan wij achteraf het meeste spijt hebben, zijn de besluiten die wij zonder enige informatie hebben genomen. Gebaseerd op informatie van mensen die er geen verstand van hadden. Het op een slimme manier verzamelen van informatie doe je door mensen te raadplegen die zijn waar jij wilt wezen en geweest zijn waar jij nu bent.

Er is niets in het leven dat jij wilt bereiken of wilt overwinnen, dat niet al bereikt of overwonnen is door iemand anders. Op deze hele planeet met zo’n 7 miljard mensen lopen er zeker een paar mensen rond die:
– door iets zijn heen gegaan, waar jij nu door heen gaat of
– iets bereikt hebben, wat jij nu wilt bereiken.

Zij kunnen jou een deskundige routekaart geven waarop staat hoe jij het beste jouw zaak kunt aanpakken. Zij hebben bewezen dat hun methodieken succes oplevert én ze kunnen jou ook nog eens de valkuilen besparen!

Dus voordat je een besluit neemt, ga er op uit en consulteer de mensen die zijn waar jij wilt wezen en die geweest zijn waar jij nu bent.
– Wat hebben zij gedaan?
– Waar hebben zij voor gekozen en waarom?
– Welke succesvolle route hebben zij genomen?

Je zult merken dat er vele wegen naar Rome leiden.
Doe op z’n minst slim onderzoek en kies wat goed is voor jou, voor jouw omgeving en voor iedereen en je zult merken dat besluiten nemen je steeds sneller en makkelijker afgaat!

Hoe nu verder?

Als je het lastig vindt om besluiten te nemen. Niet weet waar te beginnen. Vraag dan eens een kosteloos groeigesprek aan. Wellicht kan ik je op weg brengen.

Binnenkort komt hier de kennisbank

>>Greep op het leven

>>Werkdruk

>>Emotioneel vaardig

>>Zelfvertrouwen

>>Zelfverzekerd

>>Zinvol leven

>>Vitaliteit

>>Mentale veerkracht

>>Persoonlijke groei

>>Beweging

>>Energie

>>Ontspanning

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten