strategieën voor een voldaan en veerkrachtig leven
Ervaren vitaliteit coach & veerkracht trainer voor professionals, Jacqueline te Brake

Jacqueline te Brake

20 maart 2020 in <beter leven>

5 minuten leestijd

7 strategieën voor meer voldoening en veerkracht in je leven

Hoe vaak heb je niet gezegd dat je een ‘nieuw hoofdstuk’ in je leven wilde beginnen? Zoals een carrière move, nieuwe vriendenkring of denk alleen maar aan de voornemens  aan het begin van het jaar.

En aan het begin van iets nieuws is het altijd geweldig toch?
We zijn gemotiveerd, nieuwsgierig, vol opwinding om ermee aan de slag te zijn.

En dan…. na een paar weken begint de opwinding weg te slippen. Op koers blijven, wordt zichtbaar moeilijker. Onze veerkracht wordt op de proef gesteld. En vaker wel dan niet vervallen we weer in oud gedrag.
Herkenbaar hé?
Heel gebruikelijk….

Maar als je deze cyclus eindelijk is wil doorbreken, dan heb ik een aantal strategieën en technieken die je helpen om met meer voldoening en veerkracht in het leven te staan.

#1 Schrijf je doelen op

intenties opschrijven

Deze strategie is belangrijker dan menigeen denkt.
Wat wil je de komende 30 dagen bereiken? Bedenk het niet alleen. Praat er niet alleen over. Schrijf het op!

Uit onderzoeken, zoals aan de prestigieuze Harvard Universiteit, blijkt dat het opschrijven van je doelen de kans op het bereiken van je doelen dramatisch verhoogt.

Dus schrijf je doelen op. Je voornemens. De nieuwe hoofdstukken die je wilt beginnen!

#2 Let go

Laat het verleden los. Je kunt het niet veranderen. Maya Angelou: “If you can change it, change it.
If you can’t change it, change you attitude.”

De enige plaats waar het verleden zit, is in jouw mindLaat het los door de les eruit te halen en ga verder. Als je vasthoudt aan de negatieve dingen uit het verleden, is er geen ruimte voor het nieuwe. Het is vol met oude meuk. Maak ruimte voor het nieuwe.

#3 Vergeef

vergeven

Ben je boos op iemand? Koester je wrok? Spijt van iets? Vergeef anderen. Vergeef jezelf. De enige die er last van heeft, dat ben jijzelf. Wie denkt of praat erover? JIJ! Jij gunt die ander om negatieve ruimte in jouw hoofd in te nemen. Wie heeft daar last van? JIJ!

Je weet niet waarom mensen doen wat ze doen. Soms voelen diegenen die anderen kwetsen een gemis of pijn. Misschien zijn zijzelf ooit gekwetst. Als je het zo kunt bekijken, kun je ze misschien met meer compassie zien. Het schept ruimte in jouw leven.

#4 Neem verantwoordelijkheid

verantwoordelijkheid nemen

Ga achter het stuur zitten. Bepaal wat JIJ wilt. Wat wil jij bereiken? Wat is jouw droom? Niet de droom van je ouders, je vrienden of je omgeving

En als je die droom hebt gevonden. Geniet van de reis er naartoe. Waarom niet alvast van het resultaat? Focussen op het eindresultaat, zorgt ervoor dat het te groot of te ver is. Het overweldigt eerder, dan dat het motiveert. Daardoor kan het zijn dat je niet makkelijk in actie komt.

Vind je de reis sowieso niet leuk. Dan is het tijd om verandering aan te brengen in jouw leven/jouw doelen. 😉

#5 Zorg voor je fysieke lichaam

fysiek lichaam

Het lichaam wat je nu hebt, daar heb je de rest van het leven mee te doen. Als je ziek wordt, dan kun je het niet inruilen voor een betere versie. 😉

Hoe jij jouw lichaam NU behandelt, heeft een grote impact op hoelang je leeft en de kwaliteit van dat leven. Dus eet gezond. Beweeg. Slaap genoeg.

Wacht er niet mee tot het te laat is (zie ook het krachtige ochtendritueel van Hal Elrod).
Begin NU.

#6 Wees positief

wees positief

De woorden die je naar buiten brengt, reflecteren wat je van binnen denkt. Je bent wat je zegt. 

Laat je daarom niet verleiden tot een negatief gesprek. Negativiteit is besmettelijk en toxisch. Blijf daarom uit de buurt van negatieve mensen. Het zijn energie zuigers. 

Zorg dat jij een energiebrenger bent. Geef een compliment. Waardeer. Lach. Als je nieuwe dingen wilt beginnen, dan heb je positieve energie nodig. Alleen positieve energie kan creëren.

#7 Focus op wat echt belangrijk is

strategieën voor een voldaan en veerkrachtig leven

Wat is echt belangrijk? Relaties. Het meest belangrijke ‘ding’ in ons leven. Dus verwaarloos, negeer of wijs niet de mensen af die je lief hebt.  Ze zullen er niet altijd zijn. Het leven is kort, dus leer deze les niet op de harde manier ;).

Maak het een prioriteit om je te omringen met positieve, betrokken, liefdevolle mensen, die je ondersteunen. Sluit je aan bij een positieve ‘meetup’ groep of een specifieke groep in jouw omgeving die zich focust op stimuleren van een positief leven.

Hoe nu verder?

We hebben allemaal zo onze ups en downs in het leven.
Sommigen veren snel terug. Sommigen hebben meer moeite en doen er langer over.

Je hoeft het niet alleen te doen.
Er zijn twee manieren  om je veerkracht te vergroten samen met anderen. Via de workshop ‘Ruimte maken voor jouw verlangens’ of via de training ‘Bloeiend leven‘.
Je kunt het natuurlijk ook alleen doen in een individueel traject. Daarvoor kun je hier een afspraak plannen. Bespreken we of dit wat voor je is en hoe we dit samen gaan vormgeven.

Binnenkort komt hier de kennisbank

>>Greep op het leven

>>Werkdruk

>>Emotioneel vaardig

>>Zelfvertrouwen

>>Zelfverzekerd

>>Zinvol leven

>>Vitaliteit

>>Mentale veerkracht

>>Persoonlijke groei

>>Beweging

>>Energie

>>Ontspanning

Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782

Gratis e-Boek


Zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Het is als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt. Als je de juiste acties neemt.

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Download 9 tips die 
jouw zelfvertrouwen  vergroten