Je kunt deze aflevering ook beluisteren op:

Deel deze podcast:

Je ontdekt waarom …

Key takeaways:

  • aa
  • bb

Links voor meer informatie bij deze aflevering:

Boek

worksheet

 

Transcript van deze aflevering

Vandaag wil ik het hebben over jou en babyolifanten. Je kent ze wel zo’n schattig klein roze olifantje van 100 kg. Het is zo blij dat het alle kanten op dartelt van enthousiasme. Alleen rondom zijn voorpoot zit een touw. Een touw dat is vastgebonden aan een dikke paal die diep in de grond is geslagen. Het olifantje kan maar een paar meter in de rondte bewegen. Het touw zorgt ervoor dat zijn bewegingsvrijheid behoorlijk wordt ingeperkt. En elke keer als het olifantje even voelt dat het touw om zijn voorpoot wat strakker gaat staan en hij niet verder kan, geeft hij een ruk aan het touw. Maar helaas het olifantje is niet sterk genoeg om de paal uit de grond te trekken. Het probeert en probeert, maar na heel wat pogingen geeft het olifantje het op. De inspanningen zijn vruchteloos. Hij zal nooit verder komen dan die paar meter. De lengte van dat touw. Dat is nu voor de rest van zijn leven de ruimte die hij heeft.

In deze aflevering ga ik het met je hebben over de kracht van onze eigen verhalen. Wat we onszelf vertellen is wat we geloven. En dat … gaat een heel eigen leven leiden. En vaker dan ons lief is, een leven dat we eigenlijk niet willen leiden. Een beperkt leven. Hoe kunnen we deze verhalen zo vertellen dat we met meer zelfvertrouwen een ruimer leven gaan leiden. Een leuker en bloeiender leven?

Al ons gedrag, dat van jou en mij, komt voort uit onze overtuigingen.
Overtuigingen over wat we denken dat mogelijk is of juist niet mogelijk is.

Henry Ford zei het al: “If you think you can or think you can’t, you’re right”.

Zo’n set van overtuigingen, daar worden we niet mee geboren. We krijgen bij onze geboorte geen vooraf geïnstalleerde mind-set mee over wat we kunnen bereiken. We leren deze vaste en beperkte manieren van denken van de mensen in ons leven, zoals opvoeders, broers, zussen, vrienden, docenten. En door de cultuur waarin we opgroeien.

Net als in het voorbeeld van die jonge 100 kg wegende olifant die vastgebonden zit aan een paal in de grond. Als het een baby is, is die niet sterk genoeg om de paal omhoog te trekken, dus stopt hij uiteindelijk met proberen omdat hij voor zichzelf bepaalt dat de inspanning zinloos is.

Spoelen we een aantal jaren vooruit waarin die jonge kleine olifant is uitgegroeid tot een volwassen 5000 kg grote sterke olifant. Het kan bijna 10.000 kg vervoeren. Dat zijn zo’n 130 volwassenen bij elkaar. Stel je eens voor!

Het kan met gemak die paal uit de grond trekken en rondstappen waar het maar wil.

En toch … toch doet die het niet. Waarom niet?

Aangeleerde hulpeloosheid.

Omdat hij als baby zichzelf heeft wijs gemaakt dat het geen zin heeft om aan het touw te trekken. Het lukte toen niet, dus denkt het dat het nu ook niet meer zal lukken. Aangeleerde hulpeloosheid.

De meesten van ons gedragen zich als die olifant. We beperken onszelf door te besluiten dat we iets niet kunnen omdat het de eerste paar keren niet zn vruchten afwierp. Of we besluiten nog voordat we zelfs maar iets hebben geprobeerd dat we iets niet kunnen.

Deze beperkende manieren van denken die leiden ertoe dat je tegen jezelf zegt “Waarom zou ik me druk maken?” of “Dit is raar” of “dit is dwaas.” Wanneer we dit doen, hebben we onze groei en onze weg naar meer zelfvertrouwen en daarmee naar een leuker en beter leven, die hebben we stopgezet.
We zitten vast. We zitten letterlijk vast in onze eigen verhalen. Verhalen die ons een vervelend gevoel geven. Het maakt ons boos, gefrustreerd, zorgelijk, piekerend, verveeld, eenzaam, overweldigd en angstig om er maar een paar te noemen.

Deze negatieve self-talk met bijhorende emoties is een duidelijk teken aan de wand dat jij beter jouw verhaal kunt herschrijven. Want het verhaal wat wij onszelf vertellen, beïnvloedt of we uberhaupt in actie komen, wat we dan doen, waar we naartoe gaan en hoe we het leven benaderen. Een krachtig verhaal leidt tot een leven vol kansen. Een leven waarin je zelfvertrouwen groeit om meer en meer naar je potentieel te leven. Een ruimer leven waarin jij zelf de grenzen zover mogelijk kunt oprekken.

Net zoals hulpeloosheid is aangeleerd, is het dus door het herschrijven van je verhaal ook mogelijk om je eigen onbeperktheid en optimisme aan te leren. Te leren dat je meer in je mars hebt. Dat er meer potentieel in je zit wat net als dat jonge olifantje eruit wil breken.

Maar hoe doe je dat dan?

Door de leugens te ontmaskeren die we onszelf vertellen. De verhalen die we ons zelf maar blijven wijsmaken waardoor we niet alles eruit halen wat erin zit. We zitten vastgebonden aan beperkende overtuigingen die ons tegenhouden.

Heb je iemand wel eens horen zeggen: ‘Ik ben helemaal niet creatief, joh!’ of ‘Ik kan helemaal niet presenteren’ of ‘Ik ben niet muzikaal’ of ‘Dansen is niks voor mij.’
Was je dat zelf of was dat iemand anders? 

In de meeste gevallen hebben mensen zich door anderen iets aan laten praten of zichzelf iets aangepraat. Heb ik ook gedaan.
Vroeger zong ik in een kinderkoor. Ik vond dat super leuk, maar had wel één grote uitdaging. Ik kon niet zo goed toon houden. Ik stond tussen de alten en sopranen in en zong afwisselend met beide partijen mee.
Dat switchen was best lastig. 

Helaas werd dat uitgelegd als dat ik vals zong en …. dat ben ik gaan geloven. En dat zorgde ervoor dat ik niet meer spontaan ging zingen. Op de achtergrond bleef als er gezamenlijk een lied werd ingezet. Het heeft vrij lang geduurd voordat ik deze gedachte over mijn vals zingen los kon laten. Het blijkt namelijk dat ik best goed kan zingen. Op verjaardagen ben ik nu meestal de eerste die inzet en uit volle borst ‘lang zal die leven’ zingt. Merkwaardig toch, dat je jezelf kunt beperken in het ontwikkelen van je eigen talenten.

Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde. Soms heb je juist het gevoel dat je ergens heel goed in bent en ontwikkel je daar enorm in. Ik had vroeger dan wel het idee dat ik vals zong, maar ik vond mijzelf wel goed in schrijven. Ik kreeg op de middelbare school de Pater Spaay prijs voor het beste opstel over magisch realisme. Dat was het
hoogst haalbare in die tijd. En dat heeft mij gestimuleerd in het blijven schrijven en er steeds beter in te worden.

Als je net zoals de overgrote meerderheid van de mensen bent, dan heb je ideeën over jezelf die je definiëren als iemand die tot minder in staat is dan je werkelijke potentieel aangeeft. Je geeft deze beperkende ideeën energie en laat ze in je hoofd komen. En daar blijven ze dag in en dag uit rondzingen. Het is BS, in dit geval niets anders dan een belief systeem of een set van beperkende overtuigingen. Een mind-set. En die mindset sluit je op. Het is alsof je gevangen zit in een besloten ruimte. Zoals dat voor mij rondom zingen ook gold.

Laten we 5 beperkende overtuigingen rondom zelfvertrouwen onder de loep nemen en ze vervangen voor een beter verhaal. Een verhaal dat jouw potentie veel meer ondersteunt en bekrachtigd.

#1 Als ik met zelfvertrouwen was geboren, had ik meer bereikt

Mensen denken dat hoeveel zelfvertrouwen je hebt, dat staat bij de geboorte vast.
En dat is een misverstand over zelfvertrouwen: Maw. Je hebt het of het hebt het niet.

Nou, je hebt mss iets zelfvertrouwen meegekregen. En dat is dan fijn.

Maar zelfvertrouwen kun je leren. Het is een gewoonte. Net zoals leren fietsen, tanden poetsen etc.

Je hebt alleen te weten wat je moet doen om zelfvertrouwen te kweken.

En dat is wat ik vrouwen leer in mijn workshops en coaching. De stappen om jouw zelfvertrouwen te ontwikkelen. Zelfvertrouwen kun je leren.

#2 Als ik zelfvertrouwen heb, dan heb ik geen angst meer

In de afgelopen jaren ben ik veel vrouwen tegengekomen die hun hoop, dromen en ambities, doelen allemaal on hold hebben gezet. En waarom? Omdat ze niet over genoeg zelfvertrouwen beschikken. En het jammere is,  dat een gebrek aan zelfvertrouwen niet een kwestie is van luiheid of domheid. Het is simpel een kwestie van onwetendheid. Niet weten hoe je zelfvertrouwen ontwikkelt. Want zoals hiervoor al aangegeven, zelfvertrouwen kun je leren.

En er blijft het idee hangen dat als je zelfvertrouwen hebt dat je dan geen twijfel, angst of onzekerheden meer hebt. Alsof zelfvertrouwen een alles-of-niets-ervaring is. En dat is het niet. Als je zelfvertrouwen hebt, mag je nog steeds bang zijn, je mag falen, je hoeft niet perfect te zijn. Als je zelfvertrouwen ontwikkelt, betekent dat niet dat je van die gevoelens afkomt. Het betekent dat jij je niet laat stoppen door die gevoelens. Het gaat er juist om dat je die interne worstelingen – die verhalen die jij je zelf maar keer op keer vertelt waardoor je leven on hold staat – dat je die interne worstelingen overwint en daardoor wel steeds dichterbij jouw doel, verlangen of droom komt, en niet opgeeft.

#3 Als ik meer zelfvertrouwen heb, dan kom ik in actie

Dat is de grootste valkuil van zelfvertrouwen. Als ik meer zelfvertrouwen heb, dan kom ik in actie. Dan laat je angst in de weg in de weg laat staan van je dromen en ambities.

Je gelooft dan zoiets als:

Ik kan mijn doelen niet behalen, niet de dingen doen die ik het liefste wil doen, de persoon zijn die ik wil zijn als ik niet eerst meer zelfvertrouwen heb.

Dat is de zelfvertrouwen valkuil.

Als ik meer zelfvertrouwen heb, dan ga ik achter mijn grote dromen aan.

Als ik me meer zelfverzekerd voel, dan kom ik in actie om mijn doelen te realiseren

Dat is het bekende als … dan.

Wachten tot je een gevoel van zelfverzekerdheid hebt.
Ik kan je één ding verzekeren. Je kunt wachten tot je een ons weegt.

Het zijn juist de acties die je een gevoel van zelfvertrouwen of zelfverzekerheid geven.

Dus je komt in actie en dan voel jij je zelfverzekerd.
Dus je komt in actie ongeacht de twijfel of angst en dan voel jij je zelfverzekerd.

Zo bouw je aan zelfvertrouwen.

#4 Als ik maar positief denk, dan bereik ik mijn doel wel

Velen onder ons leren dat als je maar positief denkt, dan verandert je leven.

Positief denken werkt niet.

Dit wordt ook onderbouwd door Gabrielle Oettingen – een Professor Psychology at New York University and the University of Hamburg – Zij heeft een boek geschreven rethinking positive thinking

Zij deed onderzoek naar de effecten van dromen en fantaseren over je ideale leven.
En wat bleek. Alleen maar dromen en fantaseren werkt niet. Waarom niet? Het ontspande mensen zo erg dat ze niet genoeg actie ondernamen om die dromen ook daadwerkelijk waar te maken.

Mormonen hebben mooie uitspraak: when you pray, move your feet

Ze ontwikkelde daarvoor een tool: mentaal contrasteren.(zie ook podcast #2 positief denken werkt niet)
Dat wat jij graag wilt bereiken, jouw doel, droom, verlangen, ambitie die heb je te contrasteren met de realiteit.
En de realiteit zijn al die dingen die er in de weg staan en jouw dromen blokkeren, zoals bepaalde uitdagingen, deadlines, bepaalde mensen, gedoe, etc.
Door dat contrast omzeil je de kalmerende effecten van de dromen.

Een soort van dromen met beide benen op de grond

Dat zorgt ervoor dat je in actie komt. En laat dat nu net ook nog eens nodig zijn voor het ontwikkelen en vergroten van jouw zelfvertrouwen.

#5 Als ik de uitdagingen in mijn leven maar negeer, gaan ze vanzelf wel weg

Je kop in het zand steken, daar is nog nooit iets goeds van gekomen.

De uitdagingen, obstakels, gedoe, deadlines, you name it, die er op je pad komen, die zijn nodig voor jouw groei, jouw ontwikkeling. Het is de enige manier waarop jouw potentieel tot ontwikkeling kan komen. Dat is niet wat de meesten van ons willen.

Maar die uitdagingen die scrubben ons zogezegd. Die zorgen ervoor dat we iets hebben te doen wat net buiten onze comfortzone ligt. En buiten onze comfortzone ligt ons doel, droom of verlangen voor het oprapen.

Dus als je het irritant vindt om continu een uitdaging op je pad te vinden, gescrubd te worden, hoe wil jij dan zo groeien of ontwikkelen, zodat jij je droomleven kunt gaan leiden.
Hoe wil je dan ook een beter persoon worden?

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan dan krijg je wat je altijd hebt gekregen.
hoe wil je dan meer ruimte in je leven, waardoor je een beter, leuker en fijner leven hebt. Met meer financien, meer gezondheid, betere relaties?

Uitdagingen, gedoe, obstakels ze zijn nodig om te groeien. Het is het pad naar jouw droomleven.

Vertel jezelf andere verhalen, zoals hierboven 5 beperkende overtuigingen rondom zelfvertrouwen onder de loep zijn genomen en vervangen zijn voor een beter verhaal. Een verhaal dat jouw potentie veel meer ondersteunt en bekrachtigd.

Want laat één ding heel helder zijn.
Het alleen bereiken van je doelen zoals een betere baan, meer geld, zal ons op de lange termijn nooit gelukkig maken. Het is wie je wordt, terwijl je de obstakels overwint die nodig zijn om je doelen te bereiken, die je het diepste en meest langdurige gevoel van vervulling geven.

Als je iemand kent die baat zou kunnen hebben bij het horen van deze podcast, deel deze dan door de link te delen. Deze podcast kan iemand helpen zich beter te voelen en sterker te worden.

Voor nu, leuk dat je geluisterd hebt.

Als deze podcast je heeft geinspireerd, laat het even weten via bijv de mail: jacqueline@ mindinspirations.nl of via bijv. lkin.

Vind het ook leuk als je dit een waardevolle podcast vond om een waardering van bijv 5 sterren achter te laten. Help je mij enorm mee. Heb je nog vragen, stel ze gerust via de mail. Vind ik super leuk. Voor nu ga lekker met de verkregen inzichten aan de slag en tot een volgende keer

Gratis E-boek

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Ontdek hoe ook jij een mindset kunt hebben die zelfvertrouwen geeft

Gratis Masterclass:

F*ck de Onzekerheid

twijfel

Ontdek hoe jij jouw twijfels en onzekerheden doorbreekt en je 
zelfvertrouwen vergroot

Mindinspirations
Jacqueline te Brake
Van der Merschlaan 68
3705 TJ Zeist