Je kunt deze aflevering ook beluisteren op:

Deel deze podcast:

Je ontdekt …

je niet in deze valkuil van zelfvertrouwen hebt te vallen
De gouden regel van zelfvertrouwen waarmee je deze valkuil omzeilt
4 manieren om je zelfvertrouwen te ontwikkelen en blijvend te vergroten.

Key takeaways:

  •  

Links voor meer informatie bij deze aflevering:

Boek

worksheet

 

Transcript van deze aflevering

Of je het een gebrek aan zelfvertrouwen noemt of angst om te falen of zelftwijfel, de kans is groot dat het je een boel heeft gekost in je leven.

Sta er eens even bij stil: wat heb je opgegeven? Wat heb je gemist? Welke kansen heb je voorbij laten gaan vanwege dat gebrek aan zelfvertrouwen, de angst om te falen of vanwege zelftwijfel?

 

Ik ben Jacqueline te Brake en in deze aflevering gaan we het hebben over het optimaliseren van zelfvertrouwen. Ik leer je onder andere de valkuil van zelfvertrouwen, de gouden regel voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen en de vier manieren om zelfvertrouwen te vergroten.

 

In de afgelopen Jaren ben ik veel vrouwen tegengekomen die hun hoop, dromen en ambities on hold hebben gezet, omdat ze niet over genoeg zelfvertrouwen beschikken.

En het jammere is dat een gebrek aan zelfvertrouwen niet een kwestie is van luiheid of domheid. Het is simpel een kwestie van onwetendheid, niet weten hoe je zelfvertrouwen ontwikkelt.

 

Dus eerst maar eens stilstaan bij de valkuil van zelfvertrouwen. Dat is die valkuil waar je in vastzit als je angst in de weg laat staan van je dromen en ambities.

Wanneer weet je dat je in die valkuil van zelfvertrouwen bent gevallen?

Als je iets gelooft als:

Ik kan mijn doelen niet behalen, niet de dingen doen die ik het liefste wil doen, de persoon zijn die ik wil zijn als ik niet eerst meer zelfvertrouwen heb.

 

Dat is de zelfvertrouwen valkuil.

Die gaat zo: Als ik meer zelfvertrouwen heb, dan ga ik achter mijn grote dromen aan.

Als ik me meer zelfverzekerd voel, dan kom ik in actie om.

Dat is het bekende als … dan.

 

Dat is de valkuil

Wachten tot je een gevoel van zelfverzekerd hebt.
Ik kan je één ding verzekeren. Je kunt wachten tot je een ons weegt.

 

Het zijn juist de acties die je een gevoel van zelfvertrouwen of zelfverzekerheid geven.

Dus je komt in actie en dan voel jij je zelfverzekerd.
Dus je komt in actie ongeacht de twijfel of angst en dan voel jij je zelfverzekerd.

Zo bouw je aan zelfvertrouwen.

 

Je hebt in actie te komen om zelfvertrouwen op te bouwen, omdat de enige manier om te groeien is uit je comfortzone te stappen. En uit je comfortzone stappen is per definitie …. Oncomfortabel.

Hoe groter de droom, jouw verlangen, hoe groter het oncomfortabele gevoel dat je hebt. Dat is normaal.

 

En dat gevoel is geen lekker gevoel. Maar als je die niet lekkere gevoelens laat bepalen of je wel of niet in actie komt, dan ben je in gevaar.

Laten we eerlijk wezen, die niet lekkere gevoelens houden je dan tegen om in actie te komen.

 

Er is een gouden regel tav. zelfvertrouwen en die is als volgt:

Je hebt eerst in actie te komen en dan komen de gevoelens van zelfvertrouwen er achteraan.

Je hebt eerst in actie te komen en dan voel jij je zelfverzekerd.
Je hebt eerst in actie te komen en dan krijg je meer zelfvertrouwen.

 

Dus laat ik het eens heel concreet maken.

 

Stel ik geef jou 2 opties om jouw leven te leiden. Dan wil ik nadat ik jou die 2 opties heb gegeven, weten voor welke jij kiest. Komen ze

 

Optie 1:
voor de rest van je leven onderneem je alleen actie om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn als je daarvoor in de stemming bent, dus als jij je goed voelt. Met andere woorden, je laat jouw gevoelens bepalen hoe jij de rest van de dagen op deze aarde doorbrengt.
Als je in de stemming bent of je goed voelt, dan doe je de dingen die je wilt doen in jouw leven. Maar als je humeur daalt tot misschien wel het vriespunt of jij je niet top voelt, dan geef je de dingen op die er echt toe doen, en zet je je leven in de wachtstand totdat je je weer goed, positief en geïnspireerd voelt.

Oke? Dat is optie 1

 

Of

Optie 2:

voor de rest van je leven onderneem je actie om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn, of je nu in de stemming bent of niet. Of je je nu goed of slecht voelt, energiek of angstig, geïnspireerd of ongeïnspireerd, je blijft in actie komen; je blijft doen wat echt belangrijk voor je is.

Je blijft in actie komen om de dingen te doen die je belangrijk vindt, zelfs als jij je moe of angstig voelt of er geen zin in hebt.

 

Welke optie kies je?
Optie 1 waar je bent overgeleverd aan je emoties, die bepalen of je wel of niet in actie komt of

Optie 2 waar je ongeacht je jouw stemming, in actie komt.

 

Ik hoop dat je optie 2 hebt gekozen.
Want optie 1 is de comfort zone.

Je kunt dat ook wel de ‘on hold’ zone noemen of de ‘vastzit’ zone of ‘zombie’ zone of ‘weinig geleefd’ zone noemen.

 

Als je dromen of ambities hebt en deze graag wilt realiseren, dan zul je het ongemak wat daarmee gepaard gaat, hebben te omarmen. Je hebt jouw comfortzone te verlaten. Comfortabel te voelen met het oncomfortabel zijn.

 

Dat vindt iedereen uitdagend. Vandaar dat het ontwikkelen van zelfvertrouwen zo belangrijk is. Zelfvertouwen is het vertrouwen dat we hebben wat nodig is om te reageren op wat het leven ons ook brengt en de wijsheid en het vermogen om te doen wat gedaan moet worden, of we daar nu zin ​​in hebben of niet.

 

En dat zelfvertrouwen komt ons niet aanwaaien. Dat kost werk.
Zelfvertrouwen is een gewoonte.

Zelfvertrouwen is een werkwoord.

 

Zelfvertrouwen is afkomstig van het Latijnse confidere wat betekent volledig vertrouwen hebben. Zelfverzekerd zijn, zelfvertrouwen hebben wat eenvoudigweg betekent dat we onszelf vertrouwen.

 

En zonet al gezegd, dit kost werk.

 

Zie het maar als het onderhouden van een tuin. Je hebt te zorgen voor goede gedachten en goede acties. En het onkruid te wieden die aanwezig is in de vorm van negativiteit en twijfel. Dat onkruid dat jouw potentieel (de goede gedachten en acties) kan verstikken.

Onkruid dat eruit ziet als:
dat je niet goed genoeg bent, het niet kunt, het nog nooit hebt gedaan, anderen veel beter zijn, je te oud bent etc.

Dat soort onkruid heb je te wieden. Niet een of twee keer of wanneer je er zin in hebt. Nee, doorlopend. En consequent.

Als je dat onkruid niet wiedt en al die negativiteit toelaat in jouw mind, dan is het net alsof je beton over je tuin giet.

 

Stel je dat eens voor. Dan blijft er weinig ruimte over voor onze eigen bloei toch? Ons potentieel krijgt niet eens de kans om te floreren.

 

Dus ik hoop dat je het eens bent met mij, dat zelfvertrouwen werk kost.

Dus hoe kun je jouw zelfvertrouwen ontwikkelen en blijvend vergroten?

 

Via zelfeffectiviteit.

Wat is dat precies zelfeffectiviteit?

Dat is door Albert Bandura ontwikkelt.

 

Albert Bandura is een van de meest gerespecteerde psychologen ter wereld. Hij bestudeert de wetenschap van zelfeffectiviteit. Ook bekend als: De wetenschap van vertrouwen.

 

Zelfeffectiviteit is de overtuiging dat je kunt bereiken wat je wil bereiken -, Het is het vertrouwen in je eigen vaardigheid om met succes je doel te behalen.

Hij gaf een mooi voorbeeld over zelfeffectiviteit:

Als je bijvoorbeeld wilt voorspellen wie een worstelwedstrijd tussen even getalenteerde concurrenten zal winnen, zoek dan uit welke sterker gelooft in zijn vermogen om te winnen. Wed daarop. Make sense?

 

Er zit dus een wetenschappelijk onderbouwde wijsheid in de grap van Henry Ford dat we gelijk hebben, of we nu denken dat we het kunnen of denken dat we het niet kunnen.

 

Laten we die zelfeffectiviteit is concreet maken:

Wat is op dit moment je #1 doel?

Fantastisch.

Denk je dat je het kunt bereiken? Met andere woorden wat is jouw zelfeffectiviteit op een schaal van 1 tot 10?

 

Wat het ook is, laten we het optimaliseren met de vier belangrijkste manieren waarop Bandura ons vertelt dat we zelfeffectiviteit kunnen opbouwen.

 

  1. Succesvolle ervaringen uit het verleden.
    Kleine en grote overwinningen uit het verleden zijn GEWELDIGE manieren om je huidige zelfvertrouwen te vergroten. Denk weer eens terug aan die overwinningen. Je kunt meer dan je vaak denkt of herinnert.
    Denk aan deze succesvolle ervaringen als je voor je huidige uitdaging staat om die #1 doel van je te realiseren. Welke overwinningen uit jouw verleden kun je hiervoor gebruiken?

Eigen voorbeeld: geven van een live presentatie: vaker gedaan met succes en fantastische recencies… zit me zelf in de weg

 

  1. Iemand anders het succes zien bereiken dat JIJ graag zou willen bereiken. Het basisidee hierachter is: als zij het kunnen, kan ik het ook. Weet dat. Wat je niet hebt te doen is jaloers te worden op het succes van die ander. Integendeel. Vier juist hun succes en zeg: als zij het kunnen, kan ik het ook. Zo groeit je zelfvertrouwen.
    Wie heeft jouw #1 doel al met succes bereikt? Kijk is hoe je die persoon kunt benaderen of inschakelen

Eigen voorbeeld: golf hcp 10 en ik 29. Leer ik van.

 

  1. Sociale overtuiging. Met andere woorden, iemand vertelt je dat jij jouw doel succesvol kunt realiseren. Zij achten jou bekwaam genoeg om het te realiseren. Bijvoorbeeld een trainer of coach. Maar ook een ondersteunende ouder of vriend partner. En dat kan ik natuurlijk ook zijn als je met mij gaat samenwerken.
    Zijn er mensen in jouw omgeving die in jou geloven als het gaat om jouw #1 doel? Wie zijn dat?
    Je kunt jezelf ook overtuigen door positieve selftalk. Wat zeg jij tegen jezelf als het gaat om jouw #1 doel?

 

  1. Fysiologie. Als je wilt slagen, gedraag je dan ook als een succesvol persoon. (zie ook #4 podcast aflevering over hoe je niet hebt te faken, maar beter iets anders kunt doen. Luister daar maar)
    Loop, praat, adem en gedraag jezelf alsof je al over de kwaliteiten beschikt die behoren bij het realiseren van jouw doel.
    Doe de powerpose en zie hoe je meer energie hebt om in actie te komen.

Dit zijn de 4 manieren om jouw zelfvertrouwen te ontwikkelen en blijvend te vergroten.

 

We hebben het gehad over dat je niet in de valkuil van zelfvertrouwen hebt te stappen maar juist de gouden regel hebt te hanteren: eerst actie, dan zelfvertrouwen

 

En we hebben besproken hoe je jouw zelfvertrouwen kunt ontwikkelen mbv de 4 onderdelen van zelfeffectiviteit:

Succesvolle ervaringen uit het verleden
Wat is een succes uit het verleden dat we kunnen vieren?

Voorbeeld van succesvolle anderen

Wie heeft iets bereikt dat jij graag zou willen bereiken?
Als zij het kunnen, kun jij het ook.

Sociale overtuiging

Wie heeft je gesteund en welke ondersteunende woorden hebben ze gedeeld? Fysiologie

Hoe loop, praat, adem en gedraag jij jezelf als je op je best bent?

 

En wanneer is de beste tijd om hiermee te beginnen?

Nu

 

Maar kan me voorstellen dat het best veel is.

Je kunt altijd deze aflevering nog een keer beluisteren.

Contact met me opnemen door een groeiafspraak te plannen via mijn website.

Kunnen we kijken welke eerste stap je het beste kunt zetten.
Je kunt ook meedoen aan de gratis masterclass.

 

Als je iemand kent die baat zou kunnen hebben bij het horen van deze podcast, deel deze dan door de link te delen. Deze podcast kan iemand helpen zich beter te voelen en sterker te worden.

 

Voor nu, leuk dat je geluisterd hebt.

Als deze podcast je heeft geinspireerd, laat het even weten via bijv de mail: jacqueline@mindinspirations.nl of via bijv. lkin.

Vind het ook leuk als je dit een waardevolle podcast vond om een waardering van bijv 5 sterren achter te laten. Help je mij enorm mee.

Heb je nog vragen, stel ze gerust via de mail. Vind ik super leuk.

 

Voor nu ga lekker met de verkregen inzichten aan de slag en tot een volgende keer

 

Gratis E-boek

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Ontdek hoe ook jij een mindset kunt hebben die zelfvertrouwen geeft

Gratis Masterclass:

F*ck de Onzekerheid

twijfel

Ontdek hoe jij jouw twijfels en onzekerheden doorbreekt en je 
zelfvertrouwen vergroot

Mindinspirations
Jacqueline te Brake
Van der Merschlaan 68
3705 TJ Zeist