Je kunt deze aflevering ook beluisteren op:

Deel deze podcast:

Je ontdekt waarom …

Key takeaways:

  • aa
  • bb

Links voor meer informatie bij deze aflevering:

Boek

worksheet

 

Transcript van deze aflevering

Stel je voor dat ik je vraag om een glas water zo lang mogelijk recht voor je neus omhoog te houden. Hoe lang kun jij dat glas water omhoog houden, denk je? Gemiddeld genomen kan iemand het 3 tot 5 minuten volhouden.
Ja, het is maar een glas water, maar het wordt toch als snel zwaar 😉

Nu vraag ik je om 1 minuut het glas voor je neus omhoog te houden en dan een pauze van 20 seconden te nemen. Hoe lang denk je nu dat je het kunt volhouden? Veel langer hé? Je kunt het bijna voor onbepaalde tijd volhouden.

In deze aflevering gaan we het hebben over energiemanagement. Hoe je hebt te balanceren tussen verschillende activiteiten om door de dag heen een stroom van energie te produceren, dat nodig is om dat spreekwoordelijke glas water in je leven omhoog te houden. Je ontdekt dat pauzes essentieel zijn, maar niet alleen dat. Ook het soort pauze dat je neemt, is bepalend voor jouw energiepeil.

We denken vaak dat voor het uitvoeren van allerlei activiteiten gedurende de dag timemanagement van groot belang is. Het plannen van alles, zodat je er aan toe komt. En natuurlijk is het goed indelen van je tijd van belang om doelen te bereiken.

Alleen de grootste uitdaging die we tegenwoordig hebben is onze energiemanagement. Ons energiepeil is super belangrijk.
Misschien heb je al gemerkt dat je een iets ander persoon bent wanneer je batterij volledig is opgeladen dan wanneer dat niet het geval is.

Als je serieus werk wilt maken van het realiseren van jouw persoonlijke en professionele doelen, dan heb je ervoor te zorgen dat je een betere versie van jezelf wordt. En één van de belangrijkste fundamenten daarvoor is zorgen voor een goed energieniveau (naast een goede diepe nachtrust en gezond eten, maar daar gaan we het een andere keer over hebben).

Energiemanagement. Laten we even teruggaan naar het begin.
Stel je voor dat je wordt gevraagd om een glas water zo lang mogelijk recht voor je neus te houden. De gemiddelde persoon kan het 3 tot 5 minuten volhouden.
Zonder pauzes, raak je snel uitgeput en beginnen je armen te trillen.
Als je het nu 1 minuut voor je neus omhoog houdt en dan een pauze van 20 seconden neemt, dan kun je het bijna voor onbepaalde tijd volhouden.

Onbepaald versus 3 minuten. Dat is een behoorlijk ruime marge die daar tussen zit, toch?

Om gedurende de dag meer energie te hebben voor het uitvoeren van je activiteiten heb je ritmes nodig. Je hebt golven te maken.
Golven van AAN en vervolgens UIT. AAN en vervolgens UIT. Oscillerend, zoals dat met een mooi woord heet. De natuur doet dat ook.

De natuur heeft een puls, een ritmische, golfachtige beweging tussen activiteit en rust. Denk maar aan de eb en vloed van de getijden, de beweging tussen seizoenen en het dagelijks opkomen en ondergaan van de zon. Evenzo volgen alle organismen levensondersteunende ritmes: migrerende vogels, beren die in winterslaap zijn, eekhoorns die noten verzamelen allemaal met voorspelbare tussenpozen. En wij als mens worden ook geleid door ritmes.

Als jij een beter leven wilt leiden, waarin jij met voldoening jouw professionele en persoonlijke doelen wilt behalen, dan heb je aan te sluiten bij de diepe ritmes van het leven.
Iets wat wij in deze moderne tijd meer dan ons lief is, zijn kwijt geraakt.
We negeren het massaal. In plaats van te voldoen aan de natuurlijke ritmische behoefte aan rust na inspanning hebben we de neiging om onszelf kunstmatig te compenseren door middel van cafeïne, suiker en andere snelle oplossingen. Allemaal met het idee om nog even door te halen. Als een langeafstandsloper.

Dat is geen goed idee.

Misschien helpt het volgende beeld je om te beseffen waar je mee bezig bent als je ‘nog even’ doorhaalt om die taak of activiteit af te ronden en geen break inlast.

Stel je even het uiterlijk voor van een langeafstandloper. Heb je een beeld? Ze zijn vaak mager, wat vaal qua kleur en emotioneel vlak.
Stel je nu het uiterlijk voor van een sprinter zoals Michael Johnson. Hoe ziet dat beeld er voor jou uit?

Sprinters zien er doorgaans veel krachtiger uit, barsten van de energie en willen zichzelf tot het uiterste drijven. En de verklaring daarvoor is eigenlijk heel eenvoudig. De finishlijn ligt, in tegenstelling voor de langeafstandslopers, al op 100 of 200 meter. Het is te overzien en duidelijk zichtbaar.

Qua energiemanagement is het slim om ons leven te leren leiden als een reeks van sprints: gedurende een bepaalde tijd volledig betrokken, en dan volledig los te laten en op te laden voordat we weer in de strijd springen om alle uitdagingen aan te gaan waarmee we worden geconfronteerd.
Helaas proberen de meesten van ons de natuurlijk oscillerende golvende ritmes van het leven te doorbreken en eindigen ze met een vlakke lage energie.

Leven als een sprinter is het leven opdelen in een reeks beheersbare intervallen die tegemoet komen aan onze eigen fysiologische behoeften.

Een mooi voorbeeld daarvan zie je bij tennis.
Er is onderzoek gedaan bij tennis om te achterhalen welke factoren zorgden voor het onderscheid tussen de beste tennisspelers en de rest van het tennisveld.
Wat bleek?
De beste spelers hadden tussen de punten in bepaalde routines ingebouwd. Zoals de manier waarop ze na een punt terugliepen naar de basislijn, waar ze hun ogen op richtten, het patroon van hun ademhaling en zelfs de manier waarop ze tegen zichzelf praatten.

In die kleine 20 seconden tussen de punten wisten de beste tennissers hun hartslag met maar liefst twintig slagen per minuut te verlagen. De hartslag van de concurrenten die niet dezelfde ingebouwde rustrituelen hadden, bleven vaak op hetzelfde niveau.

Stel je nu een tenniswedstrijd voor die van de eerste set naar de tweede set gaat, dan naar de derde set en de vierde set en misschien wel naar de vijfde set gaat. Als ik tegen jou speel en ik ben in staat om in die twintig seconden de rust te persen na een intense uitbarsting van activiteit. En ik doe dat  tientallen en tientallen keren terwijl jij dat niet kunt, wie denk je dan dat er aan het einde van de wedstrijd scherper zal zijn en meer kans maakt om te winnen?
Ik weet niet of je van tennis houdt, maar als je Nadal tussen de punten zijn rituelen ziet doen – wat door velen wordt gezien als een tic – dan weet je nu wat hij aan het doen is en waarom hij zoveel partijen wint. Zeker Roland Garros!

Degene die weet hoe je hebt te oscilleren, golven weet te maken in zijn leven, werk en rustcycli weet in te bouwen, die blijft energiek.
Doe je dat niet, dan ligt een burnout op de loer.

Net zoals in een tenniswedstrijd of in een sprint.
Als je aan het werk bent, geef het dan alles wat je hebt voor een relatief korte tijd. Als je aan het rusten of herstellen bent, laat het dan los en tank echt bij.

Nu je weet dat ritmes belangrijk zijn, is de volgende vraag, hoe ziet zo’n golf eruit. Zo’n aan en uit golf.

Dus als je aan het werk bent, ga diep. Ga diep werken. Geconcentreerd, gefocust op één ding. En daarna herstel. Herstel diep.
Ritmische golven van aan en uit.
Net zoals ik nu alleen met deze podcast aan het voorbereiden ben. Heb de timer gezet om voluit te gaan en daarna voluit te herstellen.

Dat heb ik bewust te doen. Ik heb bewust golven te maken.
90 minuten voluit aan en dan een pauze van 15-20 minuten.

En by the way, niet alle breaks zijn hetzelfde. Als je een pauze neemt, neem dan een echte pauze. Ga offline, ga wandelen, relax. Op sociale media zitten of iets anders op het internet zoeken via je mobiel, ipad of pc doet je niet optimaal herstellen.
Je komt niet sterker terug om de volgende activiteit op te pakken.

Dus .. hoe zijn jouw golven?
Overweeg jij ook om ritmes in je leven te creëren?
Wat is een manier om dat vandaag een beetje meer te doen?

Misschien helpt deze tip je ook om jouw ritmes te optimaliseren.

Een van de belangrijkste manieren om je energiepeil te verhogen is door echt helderheid te krijgen over de dingen die je leegzuigen en de dingen die je energie geven. Dus…

Wat put je uit? Waar krijg je energie van?
Aanrader om #1 ding dat je leegzuigt in te laten nemen voor het #1 ding dat je energie geeft.
Klinkt eenvoudig (want dat is het ook), maar stel je je leven voor als je deze ene kleine simpele verandering zou toepassen. Wat een verschuiving in energie.

Ik zal een voorbeeld geven uit mijn eigen leven.
Een van de belangrijkste dingen waar ik energie van krijg is naar buiten gaan en in beweging zijn. Voor mij is in beweging zijn wandelen, tuinieren of fietsen.
Maar dat deed ik niet. Zeker in de wintermaanden doe ik dat veel te weinig.

In plaats daarvan stond ik mijzelf toe om na een moment van diep werk even online te gaan. Even scrollen en voor je het weet ben je een half uur verder. En dan ook nog even wat emails wegwerken.
Je kent het waarschijnlijk wel.

Dus besloot ik om dat laatste niet meer toe te laten en in te wisselen voor naar buiten. Waarbij bijvoorbeeld wandelen naar de supermarkt ook als wandeltijd door mij wordt gezien.

Als je door de dag energieker wilt zijn, dan heb je zaken te veranderen. Als jij jouw professionele en persoonlijke doelen wilt behalen dan heb je energie nodig. Heb je dat nu niet, dan kun je is kijken hoe jouw ritme door de dag heen is. Bij je volledig aan en ook volledig uit?
Pauzes nemen is essentieel en ook het soort pauze dat je neemt om je op te laden. Jouw energiepeil bepaalt voor een groot deel hoe jij je voelt en wat je denkt. Als jij er de kracht niet voor hebt, dan zul je niet snel in actie komen.
Ze zeggen wel eens zo mooi: fysiology drives psychology.
Eén ding is zeker. Hoe meer energie, hoe meer je in actie komt.  

Energiemanagement is de basis om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en een beter leven.

Als je iemand kent die baat zou kunnen hebben bij het horen van deze podcast, deel deze dan door de link te delen. Deze podcast kan iemand helpen zich beter te voelen en sterker te worden.

 

Voor nu, leuk dat je geluisterd hebt.

Als deze podcast je heeft geinspireerd, laat het even weten via bijv de mail: jacqueline@mindinspirations.nl of via bijv. lkin.

Vind het ook leuk als je dit een waardevolle podcast vond om een waardering van bijv 5 sterren achter te laten. Help je mij enorm mee.

Heb je nog vragen, stel ze gerust via de mail. Vind ik super leuk.

 

Voor nu ga lekker met de verkregen inzichten aan de slag en tot een volgende keer

Gratis E-boek

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Ontdek hoe ook jij een mindset kunt hebben die zelfvertrouwen geeft

Gratis Masterclass:

F*ck de Onzekerheid

twijfel

Ontdek hoe jij jouw twijfels en onzekerheden doorbreekt en je 
zelfvertrouwen vergroot

Mindinspirations
Jacqueline te Brake
Van der Merschlaan 68
3705 TJ Zeist