Je kunt deze aflevering ook beluisteren op:

Deel deze podcast:

Het imposter-syndroom, dat is dat ongemakkelijke gevoel dat je ervaart als je het idee hebt dat je ongekwalificeerd en incompetent bent. Voor sommigen onder ons is het een groot zenuwslopend probleem.

In deze aflevering een aantal waardevolle tips waarmee je dit syndroom te lijf kunt gaan én kunt overwinnen.

Key takeaways:

Links voor meer informatie bij deze aflevering:

Transcript van deze aflevering

Ben je bang om door de mand te vallen. Als een oplichter gezien te worden? Wie kent dat gevoel niet? Ze noemen dat met een mooi woord ook wel het imposter syndroom? Ik ben Jacqueline te Brake en in deze aflevering van zelfvertrouwen deel ik een slimme statregie om met dit syndroom om te gaan.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat zo’n 70% van ons ooit het imposter-syndroom ervaart. Een syndroom dat als angstig en slopend ervaren kan worden. En voordat ik het ga hebben over hoe je met dit imposter-syndroom kunt omgaan, wil ik eerst even kort stil staan, bij wat het nu eigenlijk is.

Impostor-syndroom of bedriegerssyndoom, oplichterssyndroom is een term die wordt gebruikt voor mensen die goed presteren, maar een behoorlijke aanhoudende angst ervaren om als oplichter te worden ontmaskerd. Ze hebben een promotie op hun werk gemaakt, een specifieke waardevolle vaardigheid, zelfs een titel.

En toch hebben ze beperkende overtuigingen over zichzelf, waardoor ze zich helemaal niet succesvol voelen.

Laten we eens kijken welke waarschuwingssignalen er zijn, die aangeven dat je last hebt van het bedriegersyndroom. Als ik erover praat, denk er dan over na hoeveel ervan klinken.

Een eerste signaal is voortdurend twijfelen aan hun beslissingen. Hoe succesvol de meeste mensen met het syndroom ook zijn, ze blijven continue twijfelen aan hun beslissingen. Ze voelen zich ontoereikend. Ze denken dat hun succes vooral te maken heeft met geluk.
Iemand met bedriegersyndroom denkt dat de enige reden waarom ze iets heeft bereikt, is omdat ze op het juiste moment op de juiste plaats was, in plaats dat ze er hard voor heeft gewerkt of haar talent/vaardigheid erkent. Ze zegt dan, ik heb gewoon geluk gehad.

Een ander signaal zijn perfectionistische neigingen. Je kan het zien als een combinatie van faalangst en chronische gevoelens van ontoereikendheid. Overal wordt op voorbereidt. De meeste mensen met het bedriegersyndroom maken lange dagen. Ze controleren en doen altijd dingen opnieuw. Geobsedeerd over allerlei details. Je bent zo goed als je laatste prestatie, dus voelen zij zich zelden goed genoeg. Bang om als een fraudeur te worden ontdekt.

Ook een signaal is dat jij je onder gekwalificeerd voelt. Bijvoorbeeld toen je afstudeerde en je afvroeg wat je nu geleerd had op school. Of toen je een nieuwe baan kreeg en je niet zeker genoeg voelde of jij wel geschikt daarvoor zou zijn.
Het zijn van die momenten waarop je geen idee hebt wat je aan het doen bent. Dat maakt iedereen wel eens mee. Je kunt het imposter syndroom dus de ene keer wel ervaren en de andere keer niet, afhankelijk op welk punt in je leven je staat.

En dat imposter syndroom blijft niet alleen beperkt tot je werk. Het kan zich ook voordoen thuis. Bijvoorbeeld dat je geen idee hebt hoe je een goede ouder of een goede vriend kunt zijn. Terwijl je het idee hebt dat iedereen om je heen dat allang heeft uitgevonden.

Het bedriegersyndroom is irrationeel. Het is een overdreven overtuiging over dat je incompetent bent ondanks dat er bewijs van het tegendeel is.

Dus, hoe bestrijd je het impostor-syndroom? Er zijn veel dingen die je zou kunnen doen. Je zou kunnen beginnen met het veranderen van je gedachten, jezelf eraan herinneren dat je competent bent en zelfs een lijst maken van je positieve eigenschappen en prestaties en je helpen dat te zien?

Een andere strategie, die ik zelf super waardevol vind, is om gewoon een mentor voor jezelf te vinden én zelf als mentor voor iemand te zijn. De reden om een mentor voor jezelf te vinden, heeft als voordeel dat je de kans krijgt om te praten over je zorgen rondom je twijfels, je idee dat je ondergekwalificeerd bent. Je bent niet alleen naar jouw situatie aan het kijken. Er kijken een paar extra ogen mee, die ook in staat is om jouw situatie te relateren.

Zo’n mentor kan je eraan helpen herinneren wat je allemaal al gedaan hebt, wat je bent vergeten of niet op waarde weet in te schatten.

Daarnaast is het heel krachtig in deze situatie om zelf als mentor op te treden. Zeker als jij je ondergekwalificeerd voelt, is dat wel een uitdaging. Het grote voordeel als je een kersverse medewerker of afgestudeerde krijgt toegewezen, is dat je merkt dat je door de jaren heen heel wat kennis en ervaring hebt opgedaan.

Ik merkte dit zelf ook toen ik een aantal jaren werkte en een nieuwe medewerker had te begeleiden.

In het begin voelde ik me op zn zachtst gezegd erg onhandig, maar dat was de vrees van door de mand vallen.

Totdat ik zelf merkte en ook terug kreeg dat ik in de voorbijgaande jaren een enorme werkgroei spurt had gemaakt. Het benoemen en vertellen aan anderen maakte het bewijs tastbaarder dat ik wel tot iets in staat was en daar op verder kon bouwen in plaats van altijd maar weer opnieuw te moeten beginnen met je te bewijzen.

In plaats van een mentor te zijn op je werk kan je ook denken aan het mentoren van andere mensen buiten je werk. Bijvoorbeeld als vrijwilliger voor lokale studenten om over jouw en hun carrière te praten. Heel verfrissend om te vertellen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en anderen kunt helpen hun keuzes te maken.

Maar ook lesgeven aan anderen kan je verder helpen. Ik gaf les op een hogeschool aan volwassenen, en hoorde het stemmetje in mijn hoofd al tekeer gaan. Door met mijn mentor/coach op dat moment of een goede vriendin er over te praten, relativeerde ik de zwaarte hiervan.

Grappig feit was dat door de vragen die ik kreeg van deze volwassenen, ik de kans kreeg om mijn eigen verhalen te vertellen. Verhalen over mijn achtergrond, mijn ontwikkeling en mijn werk. Op die manier realiseerde ik mij ook wat ik allemaal had geleerd en ervaren en dat nu kon overdragen als voorbeeld voor anderen. Dat gaf hoop en zelfvertrouwen en zo verminderde mijn eigen oplichterssyndroom drastisch.

Maar het is niet alleen mijn anekdotisch bewijs dat dit werkt. Er is onderzoek dat mentorschap anderen kan helpen bij hun bedrieger-syndroom. En I get it. het is het laatste waar je aan zit te denken als je worstelt met je imposter syndroom.

Bang dat je niet gekwalificeerd bent of dat anderen zullen zien hoe incompetent je bent.
Stel je voor dat die ander slimmer is dan jij, meer ervaring heeft.
Als er nu dat soort gedachten naar boven ploppen, herinner jezelf er dan aan dat dit bij het imposter syndroom past. Het zal je vertellen dat je de minst gekwalificeerde in de ruimte bent. Ook al is er genoeg bewijs van het tegendeel.

En mocht je ook denken voor wie kan ik een mentor zijn. Ik ken niemand.
Ik ben als mentor verbonden bij giving back, waar jongeren een studiekeuze hebben te maken en niet precies weten wat er allemaal is en ook niet in een omgeving verkeren waar dat voor hun makkelijk toegankelijk is. Je bent daar super waardevol.

En als je niet meteen iemand wilt begeleiden, denk dan eens aan het schrijven van een blog of aan het delen van tips via je eigen sociale media. Maak net als ik een podcast of laat je interviewen door iemand die een podcast maakt of nodig jezelf daarvoor uit. Schrijf een artikel voor een vakblad. Nodig mensen uit om vragen te stellen via LinkedIn.

Zoals ik al vaker zeg. De beste manier om door de angst heen te gaan, is in actie te komen. Ook in het geval van het imposter syndroom. Je bewijst jezelf (en die mind van je die allerlei verhalen ophangen waarom je niet gekwalificeerd bent), dat je ongelijk hebt en wel tot iets in staat bent. Tot veel zelfs in staat bent.
Hoe meer je in actie komt met gewoon kleine stapjes te zetten, hoe meer bewijs je verzamelt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt en hoe meer je in actie zult komen. En hoe kleiner het imposter syndroom zal zijn en na verloop van tijd helemaal naar de achtergrond verdwijnt.

Als je een mentor bent voor andere mensen of lesgeeft, dan zul je zien dat je al veel geleerd hebt. Veel gegroeid bent. Aan jou om in actie te komen en jezelf en anderen om je heen een dienst te bewijzen. Je hebt meer impact dan je doorhebt.

Als je iemand kent die baat zou kunnen hebben bij het horen van deze podcast, deel deze dan door de link te delen. Deze podcast kan iemand helpen zich beter te voelen en sterker te worden.

Voor nu, leuk dat je geluisterd hebt.
Als deze podcast je heeft geinspireerd, laat het even weten via bijv de mail: jacqueline@mindinspirations.nl of via bijv. lkin.

Vind het ook leuk als je dit een waardevolle podcast vond om een waardering van bijv 5 sterren achter te laten. Help je mij enorm mee.

Heb je nog vragen, stel ze gerust via de mail. Vind ik super leuk.

Voor nu ga lekker met de verkregen inzichten aan de slag en tot een volgende keer

Gratis E-boek

9 tips om zelfvertrouwen te vergroten

Krijg 9 tips waarmee je meteen jouw zelfvertrouwen vergroot.
Je kunt ook een test uitvoeren om te achterhalen hoe groot jouw zelfvertrouwen is.

Gratis Masterclass:

F*ck de Onzekerheid

twijfel

Ontdek hoe jij jouw twijfels en onzekerheden doorbreekt en je 
zelfvertrouwen vergroot

Mindinspirations
Jacqueline te Brake
Van der Merschlaan 68
3705 TJ Zeist